A férfi nem hitt a szemének, amikor forró láva tört fel a kertje végében

Erre a látványra képtelenség felkészülni: ilyen károkat okozott a Kilauea-vulkán.

Még május elején érkeztek az első hírek a Hawaii Nagy Szigetén lávafolyamokat kilövellő Kilauea-vulkánról, mely több mint harminc házat döntött romba, és mintegy kétezer ember vált földönfutóvá miatta. 

Keith Brock egyike azon szigetlakóknak, akiket derült égből villámcsapásként ért a hír a vulkán kitöréséről, ami, mint később kiderült, semmi volt a saját kertje látványához képest. Elvégre egy dolog tudni valamiről, de szemtől szemben megtapasztalni lehetett csak igazán hátborzongató.

Hatalmas pusztítás, ameddig a szem ellát

Az első ízben május harmadikán - csütörtökön - kitört vulkán tíz lávahasadékából már jóval korábban, vasárnap ömlött a magma, az újabb lávahasadékok pedig a vulkán kráterétől 19 kilométerre lévő településen nyíltak meg. Ilyen volt Keith kertje végében is, aki csak annyi időre ugorhatott haza, hogy összeszedje a legszükségesebb holmijait - és ez a látvány fogadta. Annyira hihetetlen volt, hogy le is videózta.

Az Amerikai Földtani Intézet - USGS - akkor további hasadékrobbanásra figyelmeztetett. Friss információk szerint most már 18 helyről ömlik a láva, a szakemberek pedig robbanásszerű kitöréstől tartanak.

Május negyedikén 6,9-es erősségű földrengés rázta meg a Nagy Szigetet, amit több száz kisebb mozgolódás követett szombaton. A tudósok megfigyelései szerint ez a vulkán aktivitásának erősödésre utalt.

A cikk az ajánló után folytatódik

A lávafolyam a térségben mindent letarolt, ami csak az útjába került, így elképzelhető, hogy a lakosok zöme soha többé nem térhet vissza otthonába. Talmadge Magno, Hawaii polgári védelmi vezetője pedig tévéadásban figyelmeztette a polgárokat, hogy, ha mégis visszamerészkednek a katasztrófa helyére, mindenképp viseljenek gázmaszkot, a lávával együtt ugyanis mérges gázok is kerültek a levegőbe.

A Kilauea immáron 35 éve folyamatosan aktív tűzhányó: harminc évvel ezelőtt csaknem teljesen elpusztította Kalapana városát, így a mostani eset nem egyedülálló.

A szuperhold fényében tört ki a vulkán: bámulatos fotók a pillanatról

A szuperhold szupersége abban rejlik, hogy ilyenkor az égitest legtávolabbi pontjához viszonyítva nagyjából ötvenezer kilométerrel közelebb van a Földhöz, ennélfogva a normál méretéhez képest durván 14%-kal nagyobbnak tűnik. Maga a szuperhold kifejezés pedig az ellipszis alakú holdpálya Földhöz legközelebbi pontjára eső teliholdciklust jelenti. Nézd meg képeken a rendkívüli pillanatokat!

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük