A szuperhold fényében tört ki a vulkán: bámulatos fotók a pillanatról
Okkal hihetné az ember, hogy ilyesmit maximum a fantasztikus filmekben látni.

vulkan
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már több mint egy hete, hogy kitört a Mayon, a Fülöp-szigetek egyik legaktívabb vulkánja, és azóta is fortyog. A legújabb fotók viszont a szuperholdnak köszönhetően, ha lehet, még látványosabbra sikeredtek, mint az első képek, melyeket megmutattunk.

Kitörésekor a tűzhányó krátere tíz kilométeres magasságú hamufelhőt lövellt ki, miközben az oldalából két helyen ömlött a láva két-, valamint ötszáz méteres magasságba. A vulkán kitörését már hetekkel ezelőtt sejteni lehetett, ezért a katasztrófavédelem nyolc kilométeres körzetben mintegy negyvenezer lakost evakuált.

Bár a Mayon tevékenysége kissé csillapodott, napjainkig is elképesztő mennyiségű hamut, füstöt és lávát zúdít a környezetre, ami a szuperhold jelenségével együtt hátborzongató látványt nyújt.

A szuperhold fényében tört ki a vulkán

A szuperhold szupersége abban rejlik, hogy ilyenkor az égitest legtávolabbi pontjához viszonyítva nagyjából ötvenezer kilométerrel közelebb van a Földhöz, ennélfogva a normál méretéhez képest durván 14%-kal nagyobbnak tűnik. Maga a szuperhold kifejezés pedig az ellipszis alakú holdpálya Földhöz legközelebbi pontjára eső teliholdciklust jelenti. Nézd meg képeken a rendkívüli pillanatokat!

Főkép: MTI/AP/Bogie Calupitan

Ezt is szeretjük