A tenger felé csúszik Európa legaktívabb vulkánja: folyamatosan mozog

Egészen ijesztő dolgot derítettek ki a tudósok: Európa legaktívabb vulkánja, az Etna mozgásban van.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Európa legaktívabb vulkánja, az Etna a Földközi-tenger felé csúszik - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport. Az olaszországi Szicília szigetén fekvő vulkán évente 14 millimétert csúszik a Földközi-tenger irányába. Alaposan figyelni kell a vulkánt, mivel ez a mozgás növekvő veszélyeket idézhet elő a jövőben a térségben - írta a brit kutatók vezette csoport a Bulletin of Volcanology című szakfolyóiratban.

"Azt mondanám, hogy jelenleg nincs ok aggodalomra, de ez olyan dolog, melyet szemmel kell tartani, különösen, ha úgy érzékeljük, hogy felgyorsult ez a mozgás" - mondta a BBC News-nak John Murray, aki mintegy ötven éve tanulmányozza Európa első számú vulkánját. Az Open University geológusa nagy pontosságú GPS-hálózatot telepített a vulkán köré, mely milliméteres változásokat is képes észlelni a vulkanikus kúp formájában.

11 év adatai alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a hegy kelet-délkelet irányban mozog, Giarra tengerparti városa felé, mely 15 kilométerre van az Etnától. Egy enyhe, egy-három fokos lejtőn csúszik, ami azért lehetséges, mert a vulkán laza, rugalmas üledékek fennsíkján terül el. A kutatócsoport szerint ez az első alkalom, hogy sikerült közvetlenül megfigyelni egy aktív vulkán elcsúszását.

Az évi 14 milliméteres mozgás - ami 1,4 métert jelent száz év alatt - nagyon kicsinek tűnik. Ám a világ más térségeiben végzett geológiai vizsgálatok azt mutatták, hogy a hasonló mozgást mutató, kihunyt vulkánok hegyoldalaiban pusztító földcsuszamlások léphetnek fel. Murray és kollégái hangsúlyozták, hogy az ilyen jelenség nagyon ritka, és évszázadok, esetleg évezredek kellenek ahhoz, hogy kritikus helyzet alakuljon ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ráadásul semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy az Etnával ez fog történni. A helyi lakosságnak nem kell aggódnia - tették hozzá. Ha tíz év alatt a mozgás kétszeresére gyorsulna, az figyelmeztető jel lenne. Ha felére csökken, egyáltalán nem kell aggódni - mondta Murray.

Kitört a Mayon vulkán

Január elején kitört a Fülöp-szigetek egyik legaktívabb vulkánja. A Mayon nevű tűzhányó hetek óta mozgolódott, ezért a nyolc kilométeres körzetében élő mintegy negyvenezer embert evakuálták. Képeken a félelmetes jelenség!

Ezt is szeretjük