Ma már nem kell 10-re hazaérni, módosult a kijárási korlátozás: friss információkat tett közzé a kormány

Nyitnak a teraszok, módosult a kijárási korlátozás ideje - friss információk április 24-én.

Kijárási korlátozás módosult
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ma kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai, kerthelyiségei, este fél tízig fogadhatják a vendégeket. A kijárási korlátozás kezdete is módosult, a tegnapi Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében mától este 11 órától kezdődik. 

Az operatív törzs figyelmeztetett: a teraszok nyitása nem jelenti a járvány végét, továbbra is fontos a védelmi intézkedések, higiénés rendszabályok betartása. A pincéreknek a teraszokon is kötelező a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe. Előreláthatóan a jövő hét közepétől, a beoltottak számának függvényében újabb nyitások várhatók. Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfőtől tömeges oltást rendelt el. 

Folyamatosan nő a gyógyultak száma

A kormányzati tájékoztatási oldalon közzétett friss információk szerint itthon folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 576 705 fő, közülük 1 552 685 fő már a második oltását is megkapta. 2796 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 767 190 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

oltas-fb

Elhunyt 212 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 26 420 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 478 323 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 262 447 főre csökkent. 6737 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 813-an vannak lélegeztetőgépen. 

Megnyílt az online oltási időpontfoglaló

Pénteken megnyílt az online oltási időpontfoglaló. Mostantól már minden még nem beoltott és érvényes regisztrációval rendelkező tud interneten időpontot foglalni az oltására. Az időpontfoglaló most kifejezetten a jövő heti Sinopharm vakcinával történő oltásra van kinyitva. A regisztrált bármely, a számára megfelelő kórházi oltópontra tud időpontot foglalni hétfő, kedd és szerdai napokra.

A jövő hét közepén, amennyiben a beoltottak száma eléri a 4 millió főt, újabb nyitások következhetnek, a tervek szerint a kulturális- és sportlétesítmények fogadhatják a védettségi igazolvánnyal rendelkezőket. 

Be kell-e számolnod a munkáltatónak arról, hogy megkaptad-e az oltást?

A jelenlegi járványhelyzetben felmerül a kérdés, hogy a munkáltató jogosult-e kezelni a foglalkoztatottak koronavírus elleni védettségre vonatkozó adatait. Ezzel kapcsolatban a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, röviden NAIH adott ki általános iránymutatást.

Be kell-e számolnod a munkáltatónak arról, hogy megkaptad-e az oltást? A NAIH tájékoztatott

A kérdéssel kapcsolatban a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság adott ki általános iránymutatást.

Elolvasom

(Kép forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük