Még hónapokig maradhat a veszélyhelyzet: a kormány őszig meghosszabbítaná a rendkívüli jogrendet

A veszélyhelyzet meghosszabbítására vonatkozó törvénymódosító javaslatot nyújtottak be.

A veszélyhelyzet meghosszabbítása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kormány kedden késő este benyújtott a parlamentnek egy törvénymódosító javaslatot, amellyel főszabály szerint őszig meghosszabbítják a most érvényben lévő veszélyhelyzettel összefüggő intézkedéseket - számolt be róla a Magyar Narancs.

A korábban a veszélyhelyzet idején hozott kormányrendeleteket februárban léptették ismét hatályba, és a kihirdetését követő 90. napon, vagyis május 23-án vesztenék hatályukat. Ám a most beadott törvénymódosítás rendelkezése szerint "a törvény a 2021. évi őszi országgyűlési ülésszak első ülésnapját követő 15. napon hatályát veszti".

Az őszi ülésszak első ülésnapját Kövér László házelnök határozza meg, ez az elmúlt években legtöbbször szeptember 15. környékére esett. Ha idén is így lesz, a veszélyhelyzetben érvényes kormányrendeletek szeptember végéig hatályban maradhatnak.

Az indoklás szerint "Magyarország Európa egyik legeredményesebb oltási programjával küzd a koronavírus-világjárvány ellen", ám "az új vírusvariánsok azonban Európa-szerte terjednek, és Magyarországon is jelen vannak, ezért elengedhetetlen a fokozott védekezés". A törvénymódosító javaslatban foglaltak azt is lehetővé teszik a kormánynak, hogy ha kell, korábban is megszüntesse a veszélyhelyzetet - közölte a lap.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

A legfrissebb adatok

A koronavirus.gov.hu szerdán közölt adatai szerint elhunyt 207, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 2527 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Eddig 3 363 596 embert oltottak be Magyarországon, közülük 1 425 124-en már a második adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: 757 360-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 25 787-re, a gyógyultaké 464 750-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 266 823. Kórházban 8097 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 925-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 42 068-an vannak, a mintavételek száma 5 179 517-re nőtt.

A világon 142 642 783 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 041 753, a gyógyultaké 81 733 921 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai szerint. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek - írta az MTI.

Kiemelt kép: Getty Images

Ezt a nyilatkozatot érdemes kinyomtatva elvinni az oltásra

A kormány arra kéri az embereket, hogy nyomtassák ki, és vigyék magukkal az oltásra ezt a hozzájáruló nyilatkozatot.

Ezt a nyilatkozatot érdemes kinyomtatva elvinni az oltásra: jelentősen gyorsabb lesz a folyamat

A kormány arra kéri az embereket, hogy nyomtassák ki, és vigyék magukkal az oltásra ezt a hozzájáruló nyilatkozatot.

Elolvasom
Ezt is szeretjük