Egyre több a kiadó lakás Csernobilban: ennyire alacsony bérleti díj várja a leendő lakókat

Az atomkatasztrófa helyszínén újra kezd beindulni az élet.

csernobil2
beauty and style
Top olvasott cikkek

1986. április 26-a az a nap, ami örökké beíródott a történelembe, hiszen ekkor történt az emberiség egyik legsúlyosabb katasztrófája, a csernobili atomerőmű-baleset. A 4-es reaktorblokk robbanása következtében több ezer ember veszítette életét, és tízezreket kellett kitelepíteni a közeli településekről.

A katasztrófa után a hatóságok létrehoztak egy 30 km-es zónát, ahol a legnagyobb mértékű volt a szennyezés, és ezt a területet teljesen lezárták, sokáig csak nagyon kevesek léphettek be ide. Az azóta eltelt 35 évben viszont jelentősen csökkent a sugárzás mértéke, és Ukrajna egyik legfőbb turisztikai helyszínévé nőtte ki magát.

Olcsó albérlet Csernobilban

Csernobil városából és az ennél is nagyobb Pripjatyból annak idején több tízezer embert kellett kitelepíteni, ám sokan később visszatértek, hiszen ez a környék volt egész életükben az otthonuk. Ez korábban csak a hatvan év felettieknek volt engedélyezett, azonban a kijevi kormányzat nemrég bejelentette, hogy újra szeretnék benépesíteni a szellemjárta környéket, és 36 ingatlant terveznek még idén bérbe adni. Az Ukrán Állami Ingatlanalap úgy véli, hogy amely területeket lehet, azt újra be kell népesíteni. 

csernobil1
Fotó: Sean Gallup / Getty Images Hungary

A projekt kitalálói arról is gondoskodtak, hogy a körülmények ellenére mégis vonzónak tűnjön a csernobili atomerőmű közelében albérletet bérelni: egy 700 négyzetméteres ingatlant mindössze havi 11 dollárért, vagyis átszámítva nagyjából 3400 forintért kínálnak, de ha valaki ötéves szerződést köt, abban biztos lehet, hogy a bérleti díj nem haladja majd meg a 11 500 forint/hónapos összeget. A kormány szerint ez akár a befektetőknek is jó ajánlat lehet, akik szállásokká alakíthatják a lakásokat, és fogadhatják a turistákat.

35 éve történt a csernobili atomkatasztrófa: ritkán látott fotókat mutatunk

1986. április 26-án, 35 éve az emberiség egyik legnagyobb katasztrófája történt Csernobilban.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük