Ki volt valójában Oszama bin Laden?
Az ember, aki megváltoztatta a világot
Honnan jött az első számú közellenség? Mit akart? Honnan volt pénze? Cikkünkből kiderül.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az amerikaiak több éves hajtóvadászat után elkapták a világ első számú terroristáját, Oszama bin Ladent. A terroristavezérrel egy fejlövés végzett, Amerikában népünnepély kezdődött. De ki volt ez az ember? Honnan jött? Hová tartott?

2001. szeptember 11-én a világ megváltozott. Az al-Kaida, élén Oszama bin Ladennel, támadást intézett az Amerikai Egyesült Államok ellen, és több ezer ember halálát okozta az ikertornyok romba döntésével. Ez az a pillanat, amire mindenki emlékszik, alig találni olyat, aki nem tudná, hol volt és mit csinált akkor, amikor a terrortámadásról értesült.

Oszama bin Laden a világ első számú ellensége lett. Miatta robbant ki az afganisztáni háború, ami a mai napig tart. Az amerikaiak hajtóvadászatot indítottak ellene, melynek egy fejlövés vetett véget.

Milliárdos volt

Oszama bin Laden milliárdos volt, gazdagságát apjának köszönhette, aki Szaúd-Arábia első számú építkezési vállalkozója volt, és mintegy 300 millió dollárt hagyott rá.

A terroristavezér maga is mérnöknek tanult, de végül más utat választott. 1980-ban csatlakozott a szovjet csapatok ellen Afganisztánban harcoló mudzsahedinekhez.

Miután a szovjetek 1989-ben kivonultak, bin Laden más célpontot talált magának: az Egyesült Államok ellen fordult.

Az USA-val az volt a baja, hogy Izraelt támogatja, továbbá, hogy elrabolja a közel-keleti olajvagyont. Oszama aprólékos szervezésbe kezdett, és létrehozta az al-Kaidát, ami tulajdonképpen egy ernyőszervezet, mely összeköti az önállóan is működő csoportokat.

Öljétek meg az amerikaiakat!

A terroristavezér 1996-ban és 1998-ban is felszólította a muzulmánokat, hogy addig öljenek meg amerikai és velük szövetséges katonákat és civileket, míg azok vissza nem vonják támogatásukat Izraeltől, és ki nem vonulnak az általuk megszállt iszlám országokból. Egyes hírforrások szerint bin Ladennek háromezer katonája volt, mások tízezerre becsülik számukat.

Oszama bin Ladent igazán hírhedté a szeptemberi terrortámadás tette, az egész világ ekkor ismerte meg arcát. A támadásban több mint háromezer ember vesztette életét.

Sokáig nem lehetett tudni, él-e

Szeptember 11. után a terroristavezér eltűnt a világ szeme elől, senki sem tudta, hol van, él-e egyáltalán. Néha nyilvánosságra kerültek neki tulajdonított üzenetek, ám hitelességük kérdéses volt. Oszama bin Laden Pakisztánban bujkált, itt csaptak le rá az amerikaiak.

A terroristavezér elleni rajtaütésben négy helikopterrel egy nagy lakóházra csaptak le a pakisztáni fővárostól északra fekvő város Bilal nevű negyedében. Oszama bin Laden megölésére Barack Obama amerikai elnök adott parancsot.

- Igazságot tettünk - fogalmazott az amerikai elnök bin Laden megölésének bejelentésekor. Obama hivatalba lépése után azonnal közölte a CIA igazgatójával, hogy az Egyesült Államok legfőbb feladata az al-Kaida elleni harcban Oszama bin Laden elfogása vagy megölése.

Kép: Europress.

Ezt is szeretjük