Tényleg láthatod, hogy kik nézték meg a Facebook-profilodat?
A szakértő válaszol
Vajon van rá mód, hogy megtudd, ki látogatta meg az idővonaladat?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Valószínűleg a legtöbb Facebook-felhasználóban felmerült már legalább egyszer a kérdés, hogy vajon ki látogatja az idővonalát.

Vajon tényleg van lehetőség rá, hogy megtudd, ki volt kíváncsi a profilodra? Szakértőnk elmondja, valóban hasznosak-e az állítólag erre szolgáló alkalmazások.

Ki járt a profilodon?

Sokan azért tartják kezdettől fogva a Facebookot az egyik legjobb közösségi oldalnak, mert büntetlenül megnézhető rajta bárki, akire éppen kíváncsi az ember, és az illető soha nem fogja megtudni, hogy az idővonalán jártunk.

Ám egy idő után felbukkantak olyan alkalmazások, oldalak, programok és linkek, amik azt ígérik, hogy bizonyos feltételek teljesítése után - például adatok megadása, lájkolás - más közösségi oldalakhoz hasonlóan itt is megnézheted, mely felhasználók kattintottak a nevedre az elmúlt időszakban.

Eleinte futótűzként terjedt egy-egy új, erre a célra létrehozott program híre, de mivel a várt eredmény elmaradt, a felhajtás is csendesülni látszott. Mégis, a mai napig felbukkan időnként egy-egy újabb alkalmazás, ami leleplezést ígér - ne dőlj be nekik, mert a Facebookon nem lehetséges megnézni, kik látogatták meg az idővonaladat.

Veszélyes lehet?

- Az elmúlt években többször is feltűntek ilyen programok, de igazából a mai
napig nem tudok egyetlen jól működőről sem, amelyik biztosan és minden kétséget kizáróan helyes eredményt közölne a használójával - mondja Kis Tibor informatikus.

- A legtöbbjük szerencsére haszontalansága mellett nem okoz kárt sem a felhasználónak. Egyetlen feladata, hogy a terjesztőjének követőket gyűjtsön, és annak későbbi megosztásai, közölnivalói és reklámjai minél szélesebb körhöz jussanak el.

Mások megpróbálnak hasznosnak látszani azzal, hogy az amúgy is nyílt adatokat - mint például kedvelőid, a fényképeid kedvelői, a megjegyzéseidhez hozzászólók jelenlétei - összegzi, kielemzi, és abból próbál megbecsülni közelítő adatokat.

Néhányukat viszont adathalászat céljából engedik rá az közösségi oldalra. Feltérképezi az ismeretségi körödet, e-mail címeket szerez, esetleg valamilyen módon megpróbálja megszerezni a jelszavadat.

Mit mond a Facebook?

Több olyan fórum létezik, ahol a felhasználók a témáról értekeznek. Az egyik ilyen topikban a Facebook egy dolgozója, Keith Adams is megszólalt, aki a kérdésre, miszerint van-e lehetőség megtudni, ki járt a profilodon, egy egyszerű nincs szóval felelt.

A közösségi oldal szakértőnk szerint is megcáfolta már az ilyen alkalmazások hasznosságát.
- Régebbről rémlik egy cikk, ahol maga a Facebook is leírta: nincs mód arra, hogy megnézzük a látogatóinkat. De ez inkább csak elhatározás kérdése a rendszerhez közeli programozók részéről.

Ezt is szeretjük