Mennyi ideig kell kezet mosni, hogy hatékony legyen? A tudósok választ adtak a kérdésre
A szakemberek egészen pontosan meghatározták, mennyi időt is kéne minden alkalommal kézmosással tölteni.

kézmosás2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kézmosás az egyik legalapvetőbb higiéniai szokás, aminek fontosságára jobb esetben a szülők már egészen fiatalon megtanítják gyerekeiket. A szakemberek is rengeteget foglalkoznak vele, az UNICEF pedig a kézmosás nemzetközi világnapjának jelölte ki október 15-ét.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC), javaslata jól leírja, hogyan is kell végezni helyesen a kézmosást. Egy új tanulmány azonban arra is rávilágít, hogy pontosan meddig szükséges ezt csinálni, és meg is indokolták, miért.

Ennyi ideig kell kezet mosni

A Phys.org tudományos folyóiratban megjelent megközelítés az első lépés a kézmosás mechanikájának mélyebb megértéséhez, de itt nem vették figyelembe a kémiai és biológiai tényezőket. A kézmosás fizikai szemszögből történő szimulálásával a kutatók megbecsülték, mennyi ideig tart a vírusok és baktériumok eltávolítása a bőrről. A szakértők leegyszerűsítve úgy magyarázták, hogy a bőrünk egyenlő csúcsok és völgyek sora. Ezekben a völgyekben a vírusok és baktériumok összegyűlhetnek, mielőtt bejutnak a testbe a szemen, az orron és a szájon keresztül, vagy mielőtt másik gazdaszervezetre vagy felületre költöznek. A kérdés tehát az, hogy  mennyi energiára van szükség a szappanos vízből ahhoz, hogy ezek a kórokozók eltűnjenek a kézről?

kézmosás1
Fotó: Peopleimages / Getty Images Hungary

Az, hogy a víz kiszorítja-e a kórokozókat a völgyekből, az áramló folyadék erősségétől függ, és ez az erő a kézmozgás sebességétől függ. Az erősebb áramlás könnyebben kilöki a részecskéket. A modell azt sugallja, hogy 20 másodperc erőteljes mozgás elegendő a potenciális kórokozók eltávolításához. A tanulmány szerzője, Paul Hammond szerint, ha túl óvatosan, túl lassan mozgatja valaki a kezét kézmosás közben, akkor az áramló folyadék által létrehozott erők nem elég nagyok ahhoz, hogy legyőzzék a részecskét lenyomó erőt.

Egy orvos videója szemléletesen mutatja be, miért kell alaposnak lenni kézmosásnál

A járványos időszakban rengeteget segít, ha tudod, hogyan kell helyesen kezet mosni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük