Kevés a fizetésed?
3 hely, ahol segítenek
Ne hagyd, hogy csak azért, mert nő vagy, kedvezőtlen bánásmódban részesítsenek! Kesergés helyett inkább kérj segítséget!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sajnos még ma is gyakran előfordul, hogy egy munkáltató közvetlenül vagy közvetve hátrányosan megkülönbözteti, bizonyos tulajdonságai miatt - összehasonlítva más személyekkel vagy csoportokkal - kedvezőtlenebb bánásmódban részesíti munkavállalóját.

A vonatkozó törvény 20 úgynevezett védett tulajdonságot említ, melyek miatt, ha kedvezőtlenebb bánásmódban részesítenek, akkor megalapozott lehet a hatóság eljárása. Ezen tulajdonságok közé tartozik például a nemi vagy a faji hovatartozás, a bőrszín, a nemzetiség, a nemzeti vagy etnikai kisebbséghez való tartozás, a fogyatékosság, az egészségi állapot, a családi állapot, az anyaság vagy terhesség, a szexuális irányultság, a nemi identitás, az életkor, a társadalmi származás és a vagyoni helyzet is.

Egyenlő Bánásmód Hatóság

Amennyiben úgy ítéled meg, hogy közvetlenül vagy közvetve hátrányos megkülönböztetés ért, akkor fordulj az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz. Sérelmet szenvedett jogi személyként a hatósághoz benyújtott kérelemmel te is kezdeményezheted az eljárást. A törvény pontosan meghatározza, hogy az eljárás során mit kell bizonyítanod. Első lépésként egy írásos vagy jegyzőkönyvbe mondott kérelemben valószínűsítened kell, hogy azért kerültél hátrányos helyzetbe, mert a jogsértő feltételezése szerint rendelkezel a felsorolt tulajdonságok valamelyikével.

A hatósági eljárás során az eljárás alá vont személynek vagy szervezetnek bizonyítania kell, hogy a valószínűsített körülmények nem állnak fenn, az egyenlő bánásmód követelményét megtartotta, illetve az adott jogviszony tekintetében nem volt köteles megtartani. A hatóság következő lépéseként megállapítja hatáskörét az ügyben, és tárgyalás keretében tisztázza a tényállást.

A tárgyalás általában azoknak a jelenlétében történik, akiknek nyilatkozata a hatóság szerint szükséges a tényállás tisztázásához, de mód van arra is, hogy a kérelmezőt külön hallgassa meg a hatóság. Amennyiben az eljárás során bebizonyosodik, hogy az egyenlő bánásmód követelményét megsértették, a hatóság elrendelheti a jogsértő állapot megszüntetését, és megtilthatja a jogsértő magatartást. Ezen felül nyilvánosságra hozhatja a jogsértést megállapító határozatot, és 50 ezertől 6 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki.

Egyenlő Bánásmód Hatóság
Tel: 336-7843, 336-7851.
E-mail: ebh@ebh.gov.hu
Web: www.egyenlobanasmod.hu

Országos Esélyegyenlőségi Hálózat

Hátrányos megkülönböztetés esetén az Országos Esélyegyenlőségi Hálózatnál - első lépésként egy elektronikus üzenet formájában - is panaszt tehetsz. Az ország 20 pontján működik Esélyek Háza, melynek kiemelt feladata a közvélemény formálása, és a társadalomban meglévő előítéletek leküzdése, a társadalmi szolidaritás erősítése. A Budapesti Esélyek Házánál - a hálózat többi pontjához hasonlóan - különböző területeken jártas referensek dolgoznak. A nemzeti és etnikai kisebbségi, az idősügyi és a fogyatékosügyi referens mellett nemek közötti és gyermekek esélyegyenlőségét segítő referens is dolgozik.

Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózathoz akkor is fordulhatsz, ha nem a munkahelyeden, hanem már álláskeresésnél ért diszkrimináció. Szakértőnktől megtudhatod, mit nem szabad eltűrnöd, és milyen jogokkal élhetsz.

Budapesti Esélyek Háza
Tel: 461-0600.
E-mail: bpeselyekhaza@erzsebetvaros.hu
Web: www.bpeselyhaz.hu

Országos Munkaügyi és Munkavédelmi Főfelügyelőség

Ha nem vagy biztos abban, hogy hátrányos megkülönböztetés ért, vagy egyszerűen csak kérdéseid vannak a munkáltató és a munkavállaló kötelezettségeivel és jogaival kapcsolatban, akkor érdemes felkeresned az Országos Munkaügyi és Munkavédelmi Főfelügyelőség Munkajogi Információs Szolgálatát is.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium ügyfélszolgálatán, az ország hét régiójában ingyenes jogi tanácsadással foglalkozó Jogpont Hálózatnál is segítenek, ha sérelem ért, vagy szeretnél választ kapni egy munkajoggal kapcsolatos kérdésre. További információkat szerezhetsz a témával kapcsolatban a Kormányzati Portál munka, foglalkoztatás szekciójában is.

Munkajogi Információs Szolgálat (Jogpont Hálózat)
Tel: 06-1-321-6673.
E-mail: kmregio@jogpont.hu
Web: www.jogpont.hu
Ezt is szeretjük