Két új magyar pártot jegyeztek be egy napon

Mit lehet róluk tudni?

A Fővárosi Törvényszék egy év procedúra után két nap alatt bejegyezte az új pártot.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Fővárosi Törvényszék július 11-én első fokon bejegyezte a Negyedik Köztársaság Mozgalmat pártként - tudatta a 4K! közleményében csütörtökön.

Az eljárás már egy éve húzódott a törvényszék által többször megállapított hiánypótlás miatt, aminek a jogi megalapozottságát vitatta a 4K!, de teljesítette. A törvényszék meglepően gyorsan, a dokumentumok benyújtása után két nappal bejegyezte a pártot. A párt bejegyzésének jogerőre emelkedésére nyár végéig várni kell.

Meglepően gyors bejegyzés

A közlemény szerint ennek a gyors eljárásnak az ezt megelőző tiltakozó demonstráció lehetett az oka.

- A háromszor megismételtetett alakuló kongresszus, a hatodik hiánypótlási felhívás és több mint egyévnyi procedúra után jó lenne, ha a bíróság pontot tudna tenni végre az ügyre. Abszurd, hogy ekkora dráma legyen Magyarországon egy új párt bejegyzése - tette hozzá a 4K! alelnöke, dr. Salha Omár.

Patrióta Magyarországért

A 4K! mozgalom 2007-ben alakult, és azóta közösségi akcióikkal és megmozdulásaikkal hívták fel magukra a figyelmet. Új párt létrehozását 2011-ben kezdeményezték.

Olyan hazafias Magyarországért állnak ki, amit a hétköznapi emberek alakíthatnak. Egy olyan demokráciát szeretnének, amibe a hétköznapi embernek is van beleszólása, valamint egy olyan mindenki által elfogadott alkotmányért küzdenek, ami szociális jogokat garantál.

Programjuk az átlagemberre vonatkozik, kiáll a dolgozók jogaiért, amiben benne foglaltatik egy egyszerű és kiszámítható adórendszer kialakítása. Egy olyan rendszeré, ami nem változik minden évben, és a gazdagokat is ugyanúgy megadóztatja. Mindezt úgy, hogy egy olyan kiszámítható üzleti környezetben éljünk, ami összehangolja az oktatást és a beruházásokat.

A harmadik köztársaság bukása és a negyedik létrejötte

A 4K! szerint a gazdasági válság eredményeként a Fidesz 2010-ben megszerezte a parlamenti többséget, amit arra használt fel, hogy egy új rendszert építsen fel társadalmi felhatalmazás nélkül. Egy olyan választási rendszert dolgozott ki, amit teljesen a saját képére formált. A Fidesz szerintük már a látszatát sem akarja fenntartani annak, hogy a mindennapi ember beleszólhat a közéletbe.

A kormány kifelé akarja növelni Magyarország mozgásterét, ugyanakkor belül korlátozza a demokráciát, és a felső rétegeket támogatja a szegényekkel és a megrendült középosztállyal szemben. A mostani rendszer bukása után Magyarországon egy teljes politikai, közjogi, gazdasági és társadalmi változásra van szükség.

Ennek a változásnak a kialakítása lenne a negyedik köztársaság feladata. Tehát a 4K! programjának középpontjában az ország egy új pályára állítása és az önálló külpolitika megteremtése áll.

Tagok

A 4K! elnöke Istvánffy András, aki bölcsészdiplomájának megszerzése után nyelvészként dolgozott az MTA Nyelvtudományi Intézetében, valamint egy évig önkénteskedett Dél-Amerikában. A 4K! egyik alapító tagja és 2009 óta a mozgalom koordinátora. Az egyik alelnök, Mezei Dávid 2011 óta aktív tagja a mozgalomnak, jelenleg a demonstrációkért felelős. A programalkotás koordinálásáért és a területi szervezetek működésének összefogásáért felelős alelnök, Nagy András emellett a szombathelyi Critical Mass mozgalom egy alapítója és tagja, és több blogot is ír. 2007 őszén csatlakozott a mozgalomhoz.

A palesztin származású dr. Salha Omár alelnök két éve tagja a 4K!-nak, jelenleg a többi társadalmi szervezettel való kapcsolattartás a feladata, valamint a mozgalom pénz- és jogi ügyeit intézi. A negyedik alelnök, Szalai Roland 2012 tavasza óta tagja a mozgalomnak, jelenleg a Baranya megyei területi szervezet elnöke, 2013 márciusa óta alelnök.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A Korszakváltók Pártja

Szintén július 11-én a Fővárosi Törvényszék jogerős döntést hozott, így párt lett az Együtt 2014 szervezetből most már hivatalosan Együtt - A Korszakváltók Pártja néven. A Bajnai Gordon által vezetett párt március 8-án alakult meg, majd rögtön elkezdődött a bejegyzési eljárás. A Törvényszék ezután hiánypótlásra és névmódosításra szólította fel a szervezetet. A szervezet a megalakulással egy időben szövetséget kötött az LMP szétválásával létrejött Párbeszéd Magyarországért párttal. Az Együtt társelnökei Szigetvári Viktor, Juhász Péter és Kónya Péter.

Ezt is szeretjük