Együtt 2014: íme, ezt várják Bajnaiék az ellenzéki pártoktól

Több feltételt támasztottak: érdemi szavazói támogatás, tudás, egyetértés az erkölcsi alapelvekkel.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Együttműködési megállapodást írtak alá az Együtt 2014 választói mozgalom létrehozói pénteken Budapesten. Az október 23-án meghirdetett együttműködés alapelveit rögzítő dokumentumot Juhász Péter, a Milla Egyesület elnöke, Bajnai Gordon, a Haza és Haladás Egyesület vezetője, valamint Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke szignálta.

Három feltétel

Bajnai Gordon azt mondta: nyitott, széles együttműködést terveznek, és várják a csatlakozni kívánó szervezeteket. Ehhez a politikai szervezeteknek három feltételt támasztottak: hogy érdemi szavazói támogatást és tudást hozzanak, hogy egyetértsenek az együttműködés most lefektetett elvi és erkölcsi alapelveivel - közte a Milla március 15-én ismertetett 12 pontjával -, illetve, hogy a későbbiekben, egy hosszabb folyamat során sikeresen egyeztessék programjukat. A kritériumok részleteit a következő hetekben dolgozzák ki.

A volt kormányfő egy kérdésre közölte: lehetségesnek tartja, hogy ők keresnek majd meg szervezeteket, amelyeket szívesen látnának a választói mozgalomban, de még nem döntöttek erről, így az LMP megkereséséről sem.

Jövő nyárra állhat össze

Szavai szerint az alapelvekről gyorsan megegyezésre lehet majd jutni, a programok egyeztetése viszont jövő nyárig is eltarthat a csatlakozni kívánó szervezetekkel. Ám hozzátette: legalább ilyen fontos a választók megszólítása, mert az ellenzéki pártoknak ma nincs a kormányváltáshoz elegendő számú szavazójuk.

Kónya Péter azt mondta, további szervezetek csatlakozásához a három alapító konszenzusa lesz szükséges, ugyanakkor tárgyalásokat külön-külön is folytathatnak velük.

A választói mozgalomról szólva kifejtette: nincs vezetője, egyenrangú felek alkotják, a mozgósítás azonban az első időszakban az országos szervezettel hármuk közül egyedüliként rendelkező Szolidaritás feladata lesz.

Részletesen elszámolnak a felajánlásokkal

Kérdésre válaszolva mindhárman megerősítették: részletesen elszámolnak a hozzájuk érkező felajánlásokkal, a Milla és a Haza és Haladás Egyesület azonban még bejegyzés alatt áll, így nem fogadhat el támogatást. A volt miniszterelnök elmondta, addig is meghívásoknak tesznek eleget, országjárásának benzinköltségét pedig maga állja. Ezután mikrotámogatásokat kérnek támogatóiktól.

Juhász Péter az MSZP-ről alkotott véleményét firtató kérdésre azt mondta, fenntartja, hogy a szocialista kormányzás alatt elkövetett hibák hozzájárultak a kétharmados Fidesz-többség kialakulásához, a jövőbeni együttműködéshez azonban az önvizsgálat mellett a programok harmonizálása is szükséges.

- Ha erre nyitott bármely párt, én nyitott vagyok az együttműködésre - jelentette ki.

Ezzel kapcsolatban Kónya Péter elmondta: tanulmányozzák a szocialisták gazdaságpolitikai programját, és szívesen konzultálnak arról az MSZP-vel.

Juhász Péter a Milla október 23-i tüntetéséről azt mondta: a kormányzati becslésekben szereplő húszezres tömegnél lényegesen többen voltak, reálisabbnak tartja a külföldi sajtóban megjelenő, nyolcvan-százezer résztvevőről szóló beszámolókat.

Nagy eredményként értékelte, hogy az Együtt 2014 Facebook-oldalát két nap elteltével már húszezren követik.

Közös nevező: a magántulajdon tisztelete, szolidaritás, jogállamiság, Európa iránti elkötelezettség

A pénteken aláírt megállapodás küldetésnyilatkozata szerint az országot gyengévé teszi az ezredforduló óta létező megosztottság, a korábban létező közmegegyezés felbomlása. A dokumentum alapján ez és az ebből következő rossz kormányzás az oka annak, hogy Magyarország utat vesztett, és mély válságba jutott.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A nyilatkozat összefogást tart szükségesnek a kormány leváltása, a rezsim lebontása és a politikai korszakváltás érdekében. Közös nevezőként említi a nemzeti közösséget, a magántulajdon tiszteletét és a szolidaritást, a jogállamiságot, továbbá az Európa iránti elkötelezettséget.

Ezt is szeretjük