Mi a keresztneved? Ezen is múlik, milyen szakmát választasz - A tudósok szerint
Ritkán hallani olyasmiről, hogy valaki belső indíttatás helyett a neve alapján választ szakmát, pedig a jelenség nagyon is valóságos.

fogorvos
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár manapság már kevésbé gyakori, hogy az ember neve és mestersége egy és ugyanaz legyen, azért megmosolyogtató, ha egy Kovács tényleg kovács, vagy szabó a Szabó. Ám sokan ezek után sem sejtenek mögöttes okot a név- és a szakmaválasztás között. Nem úgy az amerikaiak. 

Tény és való, a legkülönösebb kutatások többnyire az USA-hoz köthetők, így nem meglepő, hogy ez az ötlet is tőlük jött. Brett Pelham, a Montgomery Egyetem pszichológus professzorát évtizedek óta foglalkoztatja a karrier és a keresztnév összefüggése, ezért alaposabban is beleásta magát a témába.

A keresztnéven is múlik a pályaválasztás? 

Még 2002-ben Pelham és akkori kollégái, Matthew Mirenberg és John Jones közzétettek egy kutatást a Journal of Personality and Social Psychology tudományos szaklapban. Tanulmányukban azt vizsgálták, hogyan befolyásolja az emberek döntéseit - elsősorban karrierválasztásra vonatkozóan - a keresztnevük.

Fotó: oneinchpunch / Getty Images Hungary

A kutatók kiderítették, hogy azok, akiket Dennis-nek vagy Denis-nek hívnak, nagyobb valószínűséggel lesznek fogorvosok (angolul dentist), míg a George vagy Geoffrey nevűek gyakrabban térnek földtudományi területekre (angolul geologist a geológus). Ez leginkább fonetikailag érdekes, ugyanis mindkét szakma a nevekhez hasonló hangzású.

Pszichológiai jelentése

Pelham a dolog hátterében az implicit egoizmust sejti, mely hétköznapi értelemben mindannyiunk személyiségében megbújik, hiszen az emberek alapvetően szeretik önmagukat pozitívan megélni, és ösztönösen keresik azokat a tevékenységeket, melyekben visszacsatolást találnak pozitív tulajdonságaikra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ugyanakkor ez semmiképp sem összekeverendő a nárcisztikus személyiségzavarral, ami egy komoly rendellenesség, hiszen az adott személynek nincs stabil identitása, vagyis ilyen esetben már nem beszélhetünk pszichológiai értelemben egészséges emberről.

A feltevés ellenlábasai

Pelham csapatának természetesen nem sikerült mindenkit meggyőzni elméletükről, példának okáért Uri Simonsohnt, a Pennsylvaniai Egyetem Wharton Iskolájának professzorát, aki szerint a kutatás nem teljesen pontos.

Fotó: Purestock / Getty Images Hungary

"A névadatok elemzésénél a kutatók figyelmen kívül hagytak, illetve kevésbé foglalkoztak az ok-okozati összefüggésekkel, melyek viszont más megvilágításba helyezik a dolgokat" - mondja a szakértő.

Szerinte a név- és szakmaválasztás közötti összefüggés kizárólag a véletlen műve, méghozzá a keresztnevek statisztikája miatt: "A legnépszerűbb babanevek évről évre változnak, most éppen a Dennis számít közkedveltnek, míg néhány évtizeddel ezelőtt a Walter szerepelt a listák élén." Vagyis úgy véli, az, hogy hirtelen megugrott a Dennis nevű fogorvosok száma, sokkal inkább a keresztnév népszerűségének, mintsem tudatos pályaválasztásnak az eredménye.

Nézd meg ezt is - Meglepetés a képeken

Mindenki szeretné tökéletesen megörökíteni élete nagy pillanatait, de aztán később vesszük csak észre, hogy homokszem került a gépezetbe, és a fényképezőgép lencséje olyan történést is megörökített, ami darabjaira töri az ihletett pillanatot, vagy éppen olyasvalaki szerepel rajta, akinek teljesen máshol lenne a helye. 

Ezt is szeretjük