Személyiségzavarral küzd, aki sok ilyen képet posztol: a tudósok rájöttek az összefüggésre
Minél több szelfije van valakinek, annál nárcisztikusabb?

szelfi-lany-kek-eg
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy friss kutatás szerint azok, akik az Instagramon figyelemfelkeltő viselkedést mutatnak - sokat szelfiznek -, hajlamosabbak a nárcisztikus viselkedésre. Az is kiderült, hogy az ilyen hajlamú emberek szeretik lájkolni más nárcisztikus, arrogáns felhasználók fotóit. Tehát a nárcisztikus személyiségek vonzódnak az Instagramon más hozzájuk hasonlóhoz.

A Michigani Állami Egyetem és a szöuli Sejung Egyetem kutatói a grandiózus nárcizmust vizsgálták, mely önimádattal és magas önbizalommal párosul. A vizsgálat során összesen 276 felnőtt Insta-felhasználót tanulmányoztak. 

Nárcizmus és Instagram

A kutatók kérdéseket tettek fel a vizsgálat alanyainak, ahol meg kellett jelölniük, mennyire értenek egyet olyan állításokkal, mint "szeretek a középpontban lenni", vagy "szeretek a testemre nézni". Azok az Instagram-felhasználók, akik sok szelfit posztolnak, nagyobb mértékben mutatták a nárcizmus jeleit. 

Ezután a kutatók arra is megkérték alanyaikat, hogy mérjék fel, mennyire nárcisztikus a többi Insta-felhasználó a képeik alapján. Ebben az esetben szintén meg kellett jelölniük, mennyire értenek egyet olyan állításokkal, mint "ez a nő szereti megmutatni a testét", vagy "ez a férfi szeret a figyelem középpontjában lenni". Megkérdezték a kutatásban részt vevőket arról is, hogy az egyes Instagram-felhasználókon látják-e az arrogancia és a magabiztosság vonásait.

"A nem nárcisztikus alanyok negatív attitűdöt mutattak a szelfik irányába, kisebb hajlamot a szelfik posztolására, illetve kisebb szándékot az olyan Instagram-felhasználók követésére, akik sok szelfit posztolnak. A nárcisztikus személyiségű alanyaink ellenben erős hajlandóságot mutattak a szelfiposztoló felhasználók követésére" - mondta el a kutatás vezetője, dr. Seunga Venus Jin.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem ez az egyetlen kutatás, mely az Instagram és a nárcizmus kapcsolatát vizsgálta. 2017-ben tízezer fiatal vett részt egy kérdőíves felmérésben, melyből az derült ki, hogy 60%-uk szerint az Instagram a legnárcisztikusabb közösségi platform mind közül.

Ezt is szeretjük