Magyar politikusok: botrányok sorozata indult
2014-ig nem változik a helyzet?
A képviselők javadalmazása átláthatatlan.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Fejenként 10 milliós benzinpénz, rejtélyes gyarapodás, még rejtélyesebb házépítés - alig telt el három hónap az évből, máris sorra derülnek ki a magyar képviselők finoman szólva is elgondolkodtató ügyei.

Hasonló botrányok még várhatóak, 2014-ig ugyanis nem változik a képviselők javadalmazására vonatkozó törvény.

Átláthatatlan a rendszer

A magyar képviselők javadalmazási rendszerének átláthatatlansága hosszú évek óta megoldatlan probléma, és ez még egészen 2014-ig így lesz. Várhatóan akkor változik az idevágó törvény, amely bruttó 750 ezer forintban maximalizálja a mezei képviselők fizetését, efölött készpénzt már nem kapnának, hanem benzinkártyát, valamint egy szolgálatilakás-félét, ha vidékről járnak munkába.

Ma másként van, a képviselőknek a munkáért jár fizetés, ezt nevezik képviselői alapdíjnak. Ezen felül van még választókerületi pótlék, amit az alapján számolnak ki, hogy ki hol nyerte el a mandátumát: minél messzebb nyert valaki, annál több a pénz.

Mindezen felül kapnak egy előre meghatározott összeget a bizottsági tisztségek betöltéséért, ahogy a frakció vezetéséért is. Emellé jár még lakhatási támogatás annak, aki igényli, mert nem Budapesten él. Mindennek az eredménye, hogy gyakorlatilag követhetetlen, hogy ki mennyit keres képviselőként.

Csak egy példa: Harrach Péter, a KDNP vezetője havi 1,1 millió forintot kap. Képviselői alapdíja 232 ezer forint, frakcióvezetői pótléka további 278 ezer forint, bizottsági tagsági pótléka pedig újabb 162 ezer forint. Ez így összesen 672 ezer forint, amihez még hozzájön a választókerületi pótlék. Ez 417 ezer forint, ami azért ennyi, mert nem Budapesten, hanem Pest megye 1. választókerületében nyert, így emelkedett az összeg is, amit egyébként a tiszteletdíjból számolnak ki.

Vele szemben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes képviselőként 232 ezer forintot keres, mert neki a kormányzati pozíció miatt nem jár sem választókerületi pótlék, sem lakhatási támogatás.

A sok változó miatt szinte mindenkinél más az összeg, például attól függően, hogy mit csinál a parlamentben, vagy hol lakik, hol választották meg. A rendszer így követhetetlen, már az is nehézségekbe ütközik, hogy a négyszáz képviselő bérét összeszámolja valaki, hiszen minden fizetést egyenként kell kikeresni.

Ugyanilyen átláthatatlanok a képviselők vagyonnyilatkozatai. A formátum olyan, hogy nem lehet benne keresni, sokan még mindig kézzel töltik ki. Mivel csak az elmúlt két év vagyonnyilatkozatai vannak fent az interneten, nem lehet visszanézni, hogy ugyanaz a képviselő 2004-ben milyen ingatlanokkal rendelkezett, és ahhoz képest mekkorára duzzadt papíron a vagyona 2012-re. Mindezt pedig tetőzi, hogy a képviselők gyakorlatilag bármit beírhatnak, egyelőre egyetlen ügynek sem lett komolyabb következménye, pedig botrányok, azok voltak bőven.

Következmények nélküli ország

Az átláthatatlanságból fakadó lehetséges visszaélésekre a Blikk figyelt fel, a lap tette fel először a kérdést: miből vett 40 milliós házat Zsiga Marcell, miután a képviselő vagyonnyilatkozata alapján kiszámolták, hogy a fizetéséből sehogy sem telhetett az ingatlanra.

A lap vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett az Országgyűlés mentelmi ­bizottságánál, amely kormánypárti szavazatokkal úgy döntött, hogy nem rendel el vagyonnyilatkozati eljárást. Rubovszky György, a bizottság KDNP-s elnökre a zárt ülésre hivatkozva nem árulta el, hogy honnan volt Zsiga Marcellnek pénze a házvásárlásra. Az ügy következmények nélkül maradt.

Ezután Láng Zsolt neve került előtérbe, akiről az Index írta meg, a képviselő-polgármester a Rózsadomb egyik előkelő részén épít családi házat, rejtély viszont, hogy honnan volt erre pénze.

A lap azt írta, Láng úgy vágott bele az Index becslései szerint több mint 100 millió forintos építkezésbe, hogy az elmúlt években több tízmillió forinttal többet tudott félretenni, mint amennyit megkeresett. A politikus ezt örökléssel és családi segítséggel magyarázta, a mentelmi bizottság elnöke pedig elutasította a II. kerületi polgármester vagyonvizsgálatára vonatkozó beadványt.

Utazni a Holdig - a magyar képviselők megtették

Szintén a Blikk nevéhez fűződik az újabb botrány: a lap kikérte az Országgyűléstől annak a tíz képviselőnek a nevét, akik a legtöbb költségtérítést vették fel ebben a parlamenti ciklusban idén március 1-jéig.

Esetükben az adófizetők összköltsége a benzinárak és távolságok tekintetében megdöbbentő, ha el lehetne autózni a Holdig, akár oda is eljuthatnának a költségtérítési lista élmezőnyében szereplő képviselők abból a pénzből, amit benzinre kaptak.

Az éllovasok nettó 13,9 és 15 millió forint közti választókerületi pótlékból gazdálkodhattak. Ebből 430 forintos átlagárral számolva ebből 32-35 ezer liter üzemanyag vehető. Hétliteres átlagfogyasztás mellett fejenként 460-500 ezer kilométert autózhatott az első tíz helyezett politikus. Ez akkora távolság, hogy a többségnek durván kétezer alkalommal is kijön belőle a főváros és a választókerületi székhelye közti út - számolt be a lap.

Magyarázat ez esetben is akadt

- Balatonkenesén van az állandó lakhelyem, a pártom Veszprém megyei elnöke vagyok, ugyanakkor Hajdú-Bihar megye képviselője. Ezenfelül Balassagyarmattól Mohácsig és Komáromtól Újszászig vannak programjaim, rengeteget megyek kocsival, ami 11 litert fogyaszt. Az üzemanyag pedig csak egy része az autófenntartás és -használat költségeinek, és négy év után lényegében kidobhatok egy kocsit. A választókerületi pótlékból pedig szállásra, étkezésre, más kiadásokra is megy - magyarázta a lista hatodik helyére kerülő Pálffy István.

Hogy hány hasonló ügy lesz még a 2014-es módosításig, nem tudni. Annyi biztosnak tűnik, hogy a képviselők akkor már benzinkártyát kapnak.

Ezt is szeretjük