Ismét fertőz a kutyaközösségek réme: így védhető ki a kennelköhögés

A kennelköhögés egy csúnya kutyabetegség, amit könnyebb megelőzni, mint gyógyítani.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nemcsak az embereknél, de a négylábúaknál is beköszöntött a felső légúti fertőzések szezonja: a kennelköhögés egy rendkívül ragályos légcső- és hörgőgyulladás, mely jellemzően a csoportban tartott, kutyatársaságot gyakran látogató kedvenceket érinti. A görcsös köhögéssel járó betegség általában néhány hét alatt gyógyul, de rendkívül kellemetlen élmény mind a kutya, mind a gazdája számára.

Éppen ezért kiemelten fontos, hogy a kutyaiskolában vagy futtatókban, kutyapanziókban, kiállításon megforduló kutyákat megfelelően immunizáljuk. A természetes védettség, melyet a kutyakölykök születésükkor kaphatnak abban az esetben, ha vakcinázott volt az anya, 6 és 12 hetes kor között kezd el csökkenni: a kiskutyák kezdő oltásainak beadatását ebben az életkorban szükséges elkezdeni, a teljes védettséget nyújtó immunizálást pedig az állat élete végéig tartó emlékeztető oltásokkal érhetjük el - az egyéb fertőző betegségekkel szemben.

A kennelköhögés esetében a kevert kóroktan miatt a teljes védettséget nehéz elérni, de legalább nagymértékben csökkenthető a fertőződés lehetősége. Ha a kutya sokat jár közösségbe, kutyaiskolába vagy futtatóba, érdemes a jogszabályi előíráshoz kötött veszettség, valamint a kombinált oltások mellett a kennelköhögés ellen is beoltatni.

Akár 80%-os is lehet a morbiditás

A kennelköhögés egy rendkívül ragályos felső légúti betegség, mely főként a csoportosan tartott kutyák légzőszervrendszerét támadja meg. Rendszerint több kórokozó együttes hatása miatt alakul ki a betegség: a kórokozók között megtalálható a parainfluenza-, az adeno-, a herpesz-, a reovírus, valamint a szopornyica vírus, a baktériumok közül pedig a légúti megbetegedést okozó Bordetella bronchiseptica okozza leggyakrabban a másodlagos fertőzést.

A kennelköhögés, ahogy a neve is utal rá, köhögéssel és tüsszögéssel, valamint közvetlen, orr az orrhoz érintkezéssel terjed. A kutyákat leginkább akkor veszélyezteti a fertőzés, ha olyan helyen tartózkodnak, ahol több kutya is van: ilyen hely lehet például a kutyapanzió, a kennel, egy kiállítás, a kutyaiskola, a park séta közben, sőt, akár az állatorvosi rendelő várószobája is.

Görcsös, száraz köhögés - figyeljünk az első tünetekre!

"A betegség bármely életkorban megbetegítheti a kutyát, legjellemzőbb tünete pedig az érdes, száraz, görcsös köhögés, mely nagyon hasonlít az embereknél jelentkező szamárköhögéshez" - hívja fel a figyelmet dr. Bollók Árpád, az MSD Animal Health szakértője. "A száraz, csattanós köhögés mellett már kezdetekben kialakulhat enyhe láz, valamint szintén gyakori tünet a hirtelen étvágyvesztés. Ritkán ugyan, de a megbetegedés tüdőgyulladássá is alakulhat, ilyenkor a száraz köhögést felszakadó, hurutos köhögés váltja fel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

Mindkét esetben szükség van orvosi kezelésre, mely szerencsés esetben hamar meghozza az eredményét, de gyakran el is húzódhat a teljes gyógyulás a másodlagos fertőzések miatt. A köhögés mértéke általában öt nap alatt enyhül, azonban a betegség akár húsz napig is elhúzódhat. Kölyköknél vagy idősebb kutyáknál, illetve azoknál a kedvenceknél, akik egyidejűleg más betegségben is szenvednek, akár végzetes kimenetelűek is lehetnek a szövődmények, ezért különösen fontos, hogy a gazdik időben felkeressék az állatorvost" - figyelmeztet a szakértő.

Könnyebb megelőzni, mint gyógyítani

"A betegség több kórokozója ellen is létezik hatékony vakcina, ezért, ha a kutya rendszeresen érintkezik más kutyákkal a napi séta közben, vagy például kennelben tartják más kutyákkal, vagy kutyapanzióba kerül, kutyaiskolába jár, esetleg kiállításon vesz részt, az előzetes immunizálás erősen ajánlott. A háromhetes kor felett adható védőoltást érdemes évente megismételni" - hangsúlyozta dr. Bollók Árpád. További hasznos információkat ide kattintva találsz.

Ezt is szeretjük