Izzadó, kellemetlen szagú láb?

Ilyen elfojtott érzelmektől szenvedsz

Mindent kipróbáltál, mégis izzad a lábad? Ismerd meg, milyen érzelmi okok bújnak meg a háttérben!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha már minden lehetséges krémet, dezodort és cipőbe rejthető illatosítót kipróbáltál, mégsem tudsz megszabadulni a kellemetlen lábszagtól, ideje elgondolkodnod rajta, hogy vajon biztosan csak fizikai okai vannak-e a problémádnak. Természetesen először érdemes végigjárnod a megszokott utat: ne vegyél például szintetikus anyagból készült cipőt, mert ez fokozza a láb izzadását, és így elkerülhetetlen a kellemetlen szagokkal járó küzdelem.

Az izzadás valójában elengedhetetlen egészséges testműködésed fenntartásához, hiszen a verejtékezés során a nedvesség elpárolog, és közben hűti a testedet, illetve ezúton távolítasz el bizonyos káros méreganyagokat is, és szabályozod a sóháztartásodat. Ha azonban úgy érzed, a lábszag már túlmegy minden határon, elképzelhető, hogy valamilyen érzelmi oka van.

Tudtad?
Az angol nyelvben a szaglik és a füstölög kifejezések ugyanarról a tőről erednek, ami elfojtott és belül parázsló haragra utal. A valódi harag, félelem vagy szomorúság ilyenkor gyakran saját magadra irányul, bár előfordul, hogy kivetítheted valaki másra.

A kellemetlen szagú láb érzelmi okai

Ha azok közé tartozol, akiket egy-egy jelentéktelen ügy is megizzaszt, és hagyod, hogy a legkisebb problémák is hatalmas aggodalmat keltsenek benned, ne csodálkozz, ha este legszívesebben az ajtó előtt hagynád a cipődet. Mivel a verejtékezést az idegrendszer szabályozza, a túlzott izzadás jelezheti azt, hogy természetedből adódóan félénk, esetleg ideges vagy. Ilyenkor kerül elő a kávé, a cigaretta vagy az alkohol, melyek mindegyike megnyugtat - ám egyúttal növeli is a verejték mennyiségét.

A túlzott izzadás általában elfojtott érzelmeket jelez. Ezt okozhatja a harag, mely esetenként csak leplezi a mélyebben rejlő félelem vagy szégyen érzését. A folyamatos izzadás arról árulkodik, hogy félelemben élsz. A félelem vagy agresszió által kiváltott kellemetlen verejték szaga jellegzetes: ez az, amitől legszívesebben örökre megszabadulnál. Ehhez meg kell keresned, és meg is kell szüntetned a kiváltó okokat.

Az izzadtságtól való félelem és izzadás a félelemtől

Figyeld meg a reakcióidat: ha olyan helyzetekben, amikor erős stressznek vagy kitéve - egyetemi vizsgák során, esetleg egy beszélgetés a főnökkel -, azonnal izzadni kezdesz, érdemes utánajárnod a dolognak. Ha rettegsz attól, hogy nem teljesítesz megfelelően, vagy kudarcot vallasz valamiben, és ez rögtön azzal jár, hogy verejték önt el, fordulj szakemberhez, hiszen könnyen előfordulhat, hogy, ha kiderítik, mi okozza a problémát, az magától megoldódik.

A dolog ráadásul könnyedén a visszájára is fordulhat: ha tudod, hogy valahol le kell majd venned a cipőd, és ettől előre ideges vagy, magad generálod a még erősebb izzadást. Bármilyen hihetetlen, ez ellen védekezhetsz, ha megpróbálsz másra koncentrálni, és fejben elhatározod, hogy nem tulajdonítasz az egésznek olyan nagy jelentőséget.

Szabadulj meg a problémától!

Meg kell találnod a módját, hogyan fejezd ki, amit eddig elfojtottál. A művészetek, a naplóírás, a terápia vagy a sportolás mind elősegítheti ezt a folyamatot.

A bizalom és a biztonság kérdéseivel is foglalkoznod kell, és el kell fogadnod azt az alaphelyzetet, amelytől félsz, majd ki kell adnod a haragodat.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A tudatalattidban élő, elfojtott félelmeket akár pszichológus segítségével is feltárhatod, ha úgy érzed, egyedül nem vagy rá képes. Akármennyire meglepő, a kellemetlen lábszagtól is megszabadulhatsz, ha érzelmi síkon próbálod meg kezelni a problémát. Mielőtt teljesen feladnád a hagyományos módszerekkel vallott kudarcaid miatt, próbálj más szemszögből közelíteni a dolog felé. Meglepve tapasztalod majd, hogy olykor olyasmi vezet eredményre, amire nem is gondoltál volna.

Cikkünk Ann Gadd Mit üzen a lábad? című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

  • párkapcsolat
  • tenyérjóslás

Kaland lesz, vagy társ?

Ezt is szeretjük