Egy 68 éves nőre figyel most a világ: a Föld legmélyebb pontján és a világűrben is járt
Hihetetlen rekordokat döntött meg a nő, aki már a világűrben és a Mariana-árokban is járt.

mariana árok kép nyitóka
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kathryn Sullivan már 1983-ban beírta magát a világtörténelembe, mint az első amerikai nő, akinek sikerült a világűrbe jutnia. Most, 68 évesen új rekordot állított fel.

A Mariana-árokban található Kihívás-mélység már sok vállalkozó szellemű egyént vonzott. Nem csoda, hiszen ez a világon a legmélyebb óceánárok, egyben a legmélyebb pont is. Korábban Katrhyn Sullivan a NASA űrhajósaként ténykedett, azonban nem is olyan régen első nőként az óceán fenekét is meghódította - jelent meg az Independent oldalán.

Az óceán mélysége

Az árok 10 971-es mélységében már nem igazán él meg semmilyen élőlény, mélytengeri halak nagy része is csak pár ezer méterig bírja a nyomást. A hihetetlen küldetésbe nem egyedül vágott bele a nő, Victor Vescovo exűrhajóssal együtt ereszkedtek a sötét mélységbe.

Kathryn Sullivan.
Kathryn Sullivan.

A mély óceánfenékre először 1960-ban Jacques Picard és Don Walsh jutott le. Kathryn Sullivan az első nő, aki szintén elérte ezt a pontot. Elképesztő tettet hajtott végre, így nemcsak a világűrt, de a mélytengert is meghódította, ami együtt szintén egy új világrekordnak számít - nagyon nehéz lesz ezt bárkinek is felülmúlnia. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az EYOS Expeditions szervezésében hajtották végre a merülést, biztonsági okokból a Limiting Factor, azaz Korlátozó Tényező nevű tengeralattjáróval. Ez a jármű nem csak a legtöbbször tette meg a nehéz utat, de az első, ami képes volt ilyen mélységeket elérni. Külön érdekesség, hogy a sikeres landolás után a szervező a Nemzetközi Űrállomással is felvette a kapcsolatot a bázist biztosító anyahajóról.

Ilyen furcsa lények élnek a Mariana-árokban

Mélyebbre merülvén a sötét vízbe űrbéli teremtményekkel egyre ritkábban lehet találkozni, az árok legeslegalján az amőbákon és egysejtűeken kívül már csak műanyag szemét fordul elő.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük