Ő volt az első macska a világűrben: Félicette épségben visszatért a Földre

Nem Lajka kutya volt az egyetlen négylábú, akit kilőttek az űrbe.

Első macska a világűrben
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mielőtt az ember megjárta volna a világűrt, a tudósok különféle állatokkal kísérleteztek, hogy lássák, mennyire biztonságos az utazás.

Sajnos a hős Lajka kutya nem élte túl a megpróbáltatást, azonban sokan nem tudják, hogy a '60-as években egy macska is részt vett űrbeli utazáson - csak ő szerencsére túlélte a kalandot.

Rázós utazás

Félicette, a francia nőstény macska első ránézésre egyszerű fekete-fehér foltos házi macskának tűnik, azonban különleges sorsban volt része: 1963. október 18-án lőtték fel Franciaország Algériában található űrközpontjából. 

Félicette cat

A macskát a kis űrrakéta orrkúpjában helyezték el, az út pedig összesen 13 percig tartott. Az űrhajó egy úgynevezett űrugrást hajtott végre, így „csak” 152 km magasságig jutott. Miután a rakéta orr-része levált, Félicette 5 percig tartó súlytalansági állapotot élt át, végezetül ejtőernyő segítségével landolt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

A macska a sikeres földet érését követően nagy hírnévre tett szert, ekkor kapta meg hivatalosan is a Félicette nevet, mivel hasonlított az akkor népszerű Félix nevű rajzfilmmacskára. Sajnos azonban Félicette mindössze két hónapot élt meg az utazás után, a kutatók elaltatták, hogy boncolás során megfigyeljék az űrutazás hatását az állat agyán. 

A kísérlet érthető módon felháborodást keltett az állatvédők körében, hiszen sem Lajka kutya, sem Félicette, sem a többi számos különböző fajú állat repültetése semmilyen szempontból nem tekinthető állatbarát kísérletnek.

Milyen az, amikor egy csillagból fekete lyuk lesz?

A Hubble-űrteleszkóp rögzítette a kivételes eseményt. Képeken mutatjuk, hogyan néz ki, amikor a csillag átváltozik fekete lyukká.

Ilyen az, amikor egy csillag fekete lyukká alakul: különleges felvételek az űrből

Nézegess képeket!

Elolvasom

(A borítókép illusztráció, forrás: Getty Images)

Ezt is szeretjük