A tévéden keresztül figyelnek meg a bűnözők, és ezt most a szakértők mondják

Az okoskészülékeket célzó rosszindulatú programok száma idén megkétszereződött.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Az okoskészülékeket célzó rosszindulatú programok száma idén megkétszereződött.

A kifejezetten az okoseszközöket célzó kártékony programok száma elérte a hétezret, amelyeknek több 50%-a az idén jelent meg a Kaspersky Lab kutatói szerint. Világszerte több mint 6 milliárd intelligens eszköz van használatban, az emberek egyre inkább veszélybe kerülnek a digitálisan összekapcsolt életüket célzó rosszindulatú programok miatt.

Az okoseszközök - például az okosórák, az okostelevíziók, a routerek és a fényképezőgépek - egymáshoz kapcsolódnak, és folyamatosan építik a beágyazott technológiával felszerelt eszközök hálózatát. Ezek az eszközök egymással vagy a külső környezettel kommunikálnak. A nagyszámú és sokféle eszköz miatt a bűnözők vonzó célpontjaivá váltak.

Bajba keverhetnek

Az eszközök sikeres feltörése esetén a kiberbűnözők lehetőséget szereznek arra, hogy kémkedjenek utánad, zsaroljanak, valamint akár passzív bűntárssá is válhatsz tudtodon kívül. A Kaspersky Lab szakértőinek kutatása szerint támadások 63%-a digitális videorögzítőket vagy IP-kamerákat célzott meg, 20%-uk pedig olyan hálózati eszközök ellen irányult, mint többek közt a routerek és DSL modemek.

A támadások célpontjának körülbelül 1%-a az emberek leggyakrabban használt eszközei voltak, például a nyomtatók és az okos háztartási készülékek. Mindeddig a folyamatban lévő kísérlet során a kutatók több mint hétezer olyan malware-mintáról gyűjtöttek össze információt, amelyeket kifejezetten a csatlakoztatott eszközök feltörésére hoztak létre.

A szakértők szerint a kártékony programok magas számának oka egyszerű: az IoT - internet of things, dolgok internete - biztonsága törékeny, és tálcán kínálják magukat a bűnözők számára. Az okoseszközök túlnyomó többsége Linux-alapú operációs rendszereket futtat, amely könnyebbé teszi a támadásokat, mivel a bűnözők generikus rosszindulatú kódot írhatnak, amely egyidejűleg hatalmas számú készülék támadására alkalmas.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A fő veszélyforrás az ilyen jellegű támadásokban a potenciálisan nagy elérés lehetősége. A legtöbb készüléken nincs, vagy csak gyenge biztonsági szoftver van, és a gyártók általában nem fejlesztenek biztonsági frissítéseket vagy új firmware-t - közvetlenül a hardvereszközzel egybeépített ROM, PROM vagy EPROM memóriamodulban tárolt szoftver, amelynek feladata az eszköz működtetése. Ez azt jelenti, hogy több millió potenciálisan sebezhető készülék létezik – vagy akár olyan eszközök is, amelyeket már megtámadtak.

- Az okoseszközök biztonságának kérdése fontos, és szeretnénk, ha mindenki tisztában lenne ezzel - mondta Vladimir Kuskov, a Kaspersky Lab a biztonsági szakértője. - Tavaly kiderült, hogy nemcsak a csatlakoztatott eszközöket lehet megtámadni, hanem ez a terület is nagyon sok veszélyforrással bír. Az IoT elleni malware-minták számának óriási növekedését láttuk, de a potenciál még ennél is nagyobb lehet. (...) Különböző elemzők azt jósolják, hogy 2020-ig az okos készülékek száma 20-50 milliárdra nőhet.

A készülékek védelméért a Kaspersky Lab biztonsági szakemberei a következőket javasolják:

  • Ha nem szükséges, akkor ne használd eszközödet külső hálózaton.
  • Tiltsd le az összes olyan hálózati szolgáltatást, amelyre nincs szükséged az eszköz használata során. 
  • Ha olyan sztenderd vagy univerzális a készülék jelszava, amelyet nem lehet megváltoztatni, vagy az előre beállított fiókot nem lehet kikapcsolni, akkor tiltsd le azokat a hálózati szolgáltatásokat, amelyek használják őket, vagy blokkold a külső hálózatokhoz való hozzáférést.
  • A készülék használata előtt módosítsd az alapértelmezett jelszót, és állíts be újat.
  • Rendszeresen frissítsd a készülék firmware-jét a legfrissebb verzióra, ha lehetséges.
Ezt is szeretjük