Állítsd be ezt az apróságot a telefonodon: az emberek fele nem teszi, és veszélybe kerül

A felhasználók saját maguk veszélyeztetik szenzitív adataik biztonságát.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
A felhasználók saját maguk veszélyeztetik szenzitív adataik biztonságát.

Az emberek szeretik a digitális eszközeiket, mert kényelmesebbé teszi az életüket, könnyen tarthatják a kapcsolatot a szeretteikkel, valamint kollégáikkal, és képesek rengeteg adatot, információt tárolni. Mindezek ellenére veszélyeztetik a saját biztonságukat az okoseszközeik védelmének hiányával.

A Kaspersky Lab által készített legújabb kutatás alapján elmondható, hogy ellentmondásos az emberek hozzáállása saját szenzitív adataikhoz - tisztában vannak a kiberbűnözők fenyegetéseivel, ámde nem gondoskodnak a védelemről. A megkérdezettek közel 50%-ának még alapvető védelem sincs a készülékén, azaz jelszavas vagy PIN-kódos védelem.

Ismerjük a veszélyt, de nem védekezünk

A tanulmány rámutat, hogy az emberek többsége felismerte, hogy kibercsapdák fenyegetik az adataik biztonságát, a válaszadók 73%-a szerint a számítógépes bűnözők és a hackerek nagy kockázatot jelentenek, és 65%-a úgy véli, hogy a rosszindulatú programok jelentik a magas kockázatú veszélyt. Ez azonban ellentétes azzal, hogy az emberek nem sokat tesznek meg az általuk fontosnak vélt adatok védelme érdekében.

Súlyos aggodalomra ad okot, hogy az emberek csupán fele védi eszközeit egy jelszóval: a kérdőívet kitöltők 53%-a az okostelefont, 42%-a a tabletet és 48%-a az asztali számítógépet. Minden tizedik ember egyáltalán nem tesz semmit az adatainak védelméért - 19% a tableten, 10% a számítógépen és 11% az okostelefonon nem használ informatikai biztonsági szoftvert. Annak ellenére, hogy sokan tartanak a számítógépes bűnözőktől és a rosszindulatú programoktól, pusztán 30%-nak van általános biztonsági megoldása a számítástechnikai eszközeiken.

Sokszor mi magunk jelentjük a kockázatot

A felhasználó észlelése és a valóság között helyezhetjük el a meggondolatlan viselkedést, valamint annak az adatkockázatra gyakorolt hatását. Az emberek majdnem fele - 47% - vallja be, hogy saját figyelmetlensége veszélyezteti az adatbiztonságot, további 19% elismeri, hogy az elveszett adatokat sok esetben ők maguk törölték véletlenül. A legtöbb alkalommal - 23% - az adatok eltűnése a készülékek sérülése miatt következik be.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az emberek főként a fotókat és videókat tekintik a legértékesebb és egyúttal pótolhatatlan adataiknak, ugyanakkor kiderült, hogy ezek elvesztése legtöbb esetben a készülékek elhagyása - 44% - miatt történik. A számítógép-felhasználók 37%-a és a tablethasználók 30%-a tapasztalta ugyanezt.

- Azokat az adatokat, amelyeket a mindennap használt készülékeinken értékesnek és fontosnak ítélünk meg, elhanyagoljuk, és nem kapják meg azt a számítógépes védelmet, amelyet megérdemelnének - nyilatkozta Andrei Mochola, a Kaspersky Lab Head of Consumer Business részlegének vezetője.

- Fontos, hogy biztosítsuk azoknak az eszközöknek az informatikai védelmét, amelyeken emlékeinket és adatainkat tároljuk, függetlenül attól, hogy épp melyik eszközt és hol használjuk. Minél több eszközt használunk adataink tárolására, annál nagyobb biztonságban tudhatjuk azokat. Csak így tudjuk az eszközök sebezhetőségét kivédeni és megóvni adatainkat a visszaélésektől.

Az értékes adatok védelmének érdekében a felhasználók számos egyszerű óvintézkedést hajthatnak végre. Ha feltöltik az adatokat a felhőbe, akkor azok idő- és helykorlát nélkül könnyedén letölthetőek, ha valamilyen módon eltűnnek egy készülékről. Az érzékeny adatok és jelszavak titkosításával az adatokhoz való hozzáférés sokkal nehezebbé válik, ha a  készülék rossz kezekbe kerül. A jelszókezelők segítenek létrehozni és tárolni biztonságos és egyedi jelszavakat.

A felhasználóknak aktiválniuk kell a VPN-kapcsolatokat - Virtual Private Network - is, hogy megvédjék adataikat a nyilvánosan elérhető Wi-Fi hálózatokon. Bővebb információt a kutatásról és annak eredményeiről ezen a linken találsz.

Ezt is szeretjük