Ma nem szabad kivinni a szemetet a házból: ez történik, ha mégis megteszed
A karácsonyi babona szerint szegénység vár rád, ha megteszed.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az év végi ünnepkör nagyon sok babonát, hagyományt foglal magában, még ha a legtöbb már nem is igazán aktuális. Hiszen nem valószínű, hogy a családfő marhái elpusztulnak, ha nem elég bőséges az ünnepi asztal - tekintve, hogy az emberek nagy része nem is tart haszonállatot -, ahogy valószínűleg az összegyűjtött morzsa sem fogja megerősíteni a baromfiállományt - mert csirkét sem nevelünk a harmadik emelet erkélyén.

Ennek ellenére ezek a hiedelmek annyira begyűrűztek a köztudatba, hogy átültetve és újragondolva a jelenkorban is sokan tartanak tőlük. Ha te is babonás vagy, akkor a következőkre figyelj nagyon.

Ne vidd ki a szemetet

A felhalmozott csomagolópapíroktól szeretünk mihamarabb megszabadulni, hiszen sok helyet foglalnak a kukában, de lehetőség szerint ezeket ne december 25-én dobd ki. A babona szerint ugyanis ha bármit kiviszel a házból ezen a napon, azzal a szerencsédet teszed kockára, voltaképpen olyan, mintha kidobásra ítélnéd Fortuna áldását.

December 25. a régi időkben munkamentes nap volt, ilyenkor még a főzésbe sem kezdtek bele a háziasszonyok, azt ették a családok, ami a korábbi napról megmaradt, mert úgy tartották, mindennemű házimunkával magukra haragítják Istent, ez pedig szerencsétlenséget jelent az új esztendőben.

Tehát aminek köze van a takarításhoz, azt érdemes december 26-ra hagyni, már csak elővigyázatosságból is.

A terített asztal

A szenteste megterített asztal nem csupán esztétikai szempontból fontos momentuma a karácsonynak, több babona is kötődik hozzá. A szájhagyomány szerint ha nem elég bőséges a kínálat az asztalon, akkor a gazda hiányt fog szenvedni az elkövetkezendő esztendőben, sőt. Egyes tájakon úgy tartják, hogy marhái el fognak pusztulni.

Ez azonban nem minden. A vacsora végeztével tilos az asztalt leszedni vagy a morzsákat összeseperni - kivéve, ha az asztal alá szórod be őket -, ugyanis ezek mind megfosztanak a szerencsétől és a bőségtől. December 25-én kizárólag a kint maradt fogásokból lehetne falatozni, ez hozná meg az új esztendő gazdagságát, meg érzésünk szerint egy jó kis gyomorrontással is szolgálna.

Ne adj kölcsön, ne kérj kölcsön

Egy másik babona szerint ezen a napon tilos bármit is kölcsönkérni, netán kölcsönadni, mert szerencsétlenséghez vezethet, amellett, hogy nyilvánvalóan senki nem örül neki, ha az ünnep alatt zavarják.

A szájhagyomány szerint ez szerencsétlenséget hoz, hiszen az esetlegesen meg nem adott pénz vagy a vissza nem adott tárgy könnyen viszályhoz vezethet még barátok között is.

Ezt is szeretjük