Ma kiderül, milyen lesz a tél: te tudod, mire kell figyelned?
Fontos nap a mai az időjárás szempontjából: eldőlhet, milyen lesz az idei tél.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

November 11. jeles nap: ekkor van Márton napja, ami nemcsak a libasült miatt különleges, számos hiedelem kapcsolódik még ehhez a dátumhoz.

Többek között az időjárással kapcsolatos megfigyelések is, melyek alapján a hagyomány szerint következtetni lehet rá, milyen lesz a tél.

Márton és az időjárás

Szent Márton Magyarország egyik védőszentje, nevének napját közel ezer éve ünnepnapként tartják számon. A pannóniai születésű Márton kikeresztelkedett katona volt, aki remeteként, majd szerzetesként élt. 55 éves korában püspökké választották.

Életéhez és nevének napjához számos hiedelem kötődik, köztük a téli időjárás előrejelzésével kapcsolatos megfigyelések is: úgy tartják, decemberben és karácsonykor éppen ellentétes idő várható, mint a Márton-napi körülmények: ha november 11-én köd van, fagy, esetleg havazik, enyhe tél jön, ám, ha tiszta, meleg, napsütéses az idő, kemény, havas télnek nézünk elébe.

Más vélekedések szerint Márton napja a márciusi időjárásra is utal, ám ebben az esetben nem az ellentettjére kell számítani, a hiedelem szerint pontosan olyan időjárással indul majd a tavasz, amilyen az ünnepen is van.

Luca-napi szokások

Bő egy hónap múlva újabb jeles nap vár ránk: nézd meg, mi minden kötődik a december 13-i Luca napjához!

Liba és egyéb hagyományok

Az elbeszélések szerint Márton nem akarta, hogy püspökké válasszák, ezért elbujdosott, és a libák óljában talált menedéket, ám azok gágogásukkal leleplezték őt, ezért bosszúból mindegyiküket levágatta. Ez minden Márton-napi, ludakkal kapcsolatos hagyomány eredete, és innen ered az a babona is, miszerint, aki nem eszik libát ezen a napon, jövőre egész évben éhezni fog.

Ha szeretnél ízletes libasültet készíteni, és még nem találtál hozzá receptet, kattints ide, és olvasd el, hogyan készül a legfinomabb libacomb! Ám Márton napja dologtiltó nap, ezért a sütésen kívül ma ne foglalkozz a házimunkával: a hagyomány szerint ilyenkor nem szabad takarítani mosni, teregetni.

Ezt is szeretjük