Milyen nyarat hoz az enyhe tél? Erre számíthatsz 2014-ben
Az enyhe tél hatással lesz az év további részére. A nyári időjárás különösen megterhelő lesz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár jókedvűen, a vastag holmikat a szekrényben hagyva élvezzük az enyhe telet, nem biztos, hogy az év további részében is ilyen kellemes időben lesz részünk.

Ha szeretnéd tudni, hogy a népi hiedelmek, jóslatok és az előrejelzések alapján milyen időre lehet számítani a nyár folyamán, és hogy érdemes-e új bikinit venned, akkor olvass tovább!

Népi hiedelmek

Amikor Németh Lajos még nem mondta el minden este, milyen időre számíthatunk, nagyanyáink kénytelenek voltak bizonyos megfigyeléseket tenni, és azokra támaszkodni az időjárás megjósolásához.
Január 22-ről, azaz Vince napjáról úgy tartották, hogy ha napos, derűs az idő, akkor jó lesz a termés. Ehhez külön verset is költöttek: ha szépen fénylik Vince, megtelik borral a pince.

Február 2., azaz Gyertyaszentelő Boldogasszony napja szintén különleges, hiszen több jóslat is kötődik az ünnephez. Talán a legismertebb a medve árnyéka, amikor is a mackók a téli álom után előjönnek barlangjukból, és árnyékukat figyelve döntik el, hogy visszatérnek-e oda, vagy sem.

A hiedelem szerint ha a medve meglátja árnyékát - ez csak napos időben lehetséges -, akkor még hosszú lesz a tél, ha nem látja meg - vagyis borús, hideg idő van -, akkor közeleg a tavasz. Sőt, azt is mondják, hogy ha gyertyaszentelőkor énekel a pacsirta, utána sokáig fog hallgatni, ami szintén hosszú télről árulkodik.

Február 24. Jégtörő Mátyás napja. A legenda szerint ha Mátyás fagyot talál, akkor elviszi, ha viszont nem talál, akkor csinál, vagyis ebben az utóbbi helyzetben a tél jócskán el fog húzódni.

Tények a múltból

Nem csak az elődök jóslata alapján tájékozódhatsz az évszakok időjárásáról. Valószínűleg nem mondunk újdonságot azzal, hogy az elmúlt két évben a nyarak tikkasztóak voltak, és ez jó eséllyel idén sem lesz másképp.

Védd a környezetet!

A szélsőséges és sokszor meglepő időjárás-változások hátterében a környezetszennyezésből adódó globális felmelegedés is szerepet játszik.

Tavaly megdőlt a melegrekord a fővárosban, egészen pontosan 38,5 fokot mértek, és idén is hasonló hőmérsékletekre kell számítani. Ám ezúttal talán kevesebb csapadékban is lesz részünk, mint tavaly. Sajnos az enyhe tél azt eredményezi, hogy a folyók, tavak kiszáradnak, emiatt lényegesen kevesebb eső hullik majd a nyár folyamán, így feltehetően még inkább melegebbnek fogjuk érezni a nyári napokat, és folytatódik az aszályos évszakok sora.

Ezt is szeretjük