A tehenek okozzák majd a Föld vesztét? Képtelen elméletek a világvégéről

Kutatók szerint a tehenek metángáz-kibocsátása az emberiség vesztét okozhatja.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A világvége örökzöld téma, az apokalipszis-téziseknek se szeri, se száma. Üstökösütközésről és a szupervulkánok kitöréséről már korábban szó esett, de persze a legvalószínűbb továbbra is az, hogy a napkitörések okozzák majd az emberiség vesztét.

Ennek ellenére akadnak emberek, akik szkeptikusak ezekkel a - szinte átlagosnak tűnő - halálnemekkel kapcsolatban, és sokkal radikálisabb okokat sejtenek a világvége mögött. Például a jámbor teheneket!

A tehenek végítélete

A klímaváltozással foglalkozó tudósok évek óta állítják, hogy a globális felmelegedés miatt elsősorban a kérődző állatokat, főként a teheneket lehet okolni, mert emésztésük által túl sok metánt juttatnak a levegőbe.

A tehén szinte egész nap kérődzik és emészt, alvási ciklusa igen rövid, és abban az időben is nagyon éber, így egy nap akár négyszáz liter metángázt is képes termelni. Persze nem kivétel a többi kérődző jószág sem, még ha nem is ekkora mértékben eresztik ki a légkörre nézve káros anyagokat.

Annak érdekében, hogy ezt visszaszorítsák, Ausztráliában évek óta próbálkoznak a kevesebbet böfögő birkák tenyésztésével, sőt, teveirtásokat is rendeznek a szigetországban, hogy csökkentsék a metángáz-kibocsátást. Walesi kutatók ellenben a fokhagymában találták meg a választ, az allicin nevű vegyület megöli a metán termelését okozó baktériumokat, amivel állítólag felére csökkenthető a gázkibocsátás mértéke.

Kevésbé radikális megoldások is napvilágot láttak már, például lóherével és lucernával táplálják a teheneket, mert így kisebb mértékű az általuk kibocsátott gázok metántartalma.

Zombi-apokalipszis

Zs-kategóriás horrorfilmekben gyakori, hogy az emberiség vesztét az életre kelt, általában zöld színű és ellentmondást nem ismerő zombik okozzák, de egyesek komolyan gondolják az, hogy élőhalottaknak közük lesz a világ pusztulásához. Szerintük a zombi-apokalipszist egy gyorsan terjedő, fertőző járvány fogja okozni, amit a sírjukból kikelt élőhalottak terjesztenek majd.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ennek kivédése érdekében az interneten nem egy olyan weboldal található, ahol részletes zombimegfigyelésekről számolnak be a világ minden tájáról, sőt, az oldal üzemeltetői menekülési tervekkel és egyéb tanácsokkal is szolgálnak arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet túlélni az élőhalottak támadását: például zombik elleni fegyver készítését is ismertetik, ha esetleg szükségünk lenne rá. A zombi-apokalipszis esetére még magyar Facebook-oldal is alakult, itt tájékozódhatsz arról, milyen esélyeid vannak, ha túlélésre játszol az élőhalottak ellen.

Viking végnap

2013. november 5-én az angliai York városában megszólalt az a kürt, ami a skandináv mitológia szerint a világvégét jelzi. A legenda úgy tartja, hogy ha a kürtöt megfújják, onnantól számítva száz nap múlva eljön a világvége, azaz a ragnarük. A vikingek jóslata úgy szólt, hogy az apokalipszist földrengések és három egymás utáni fagyos tél fogja követni, melyek között nem lesz nyár. A kürtjel csatába szólítja Odint, az istent és fiait, akik az emberiséggel együtt mind odavesznek egy óriási világméretű csatában, a szárazföld pedig a tengerbe csúszik majd.

Bár eredetileg örök sötétségről szól a jóslat, szerencsére ez nem következett be 2014. február 22-én. Mindenesetre, ha a vikingek még ma is élnének, valószínűleg igencsak meglepődtek volna, hogy a kürt megszólalt.

Ezt is szeretjük