Mire vigyázz, ha hitelt veszel fel karácsony előtt? A jegybank figyelmeztet
A fogyasztási hitelek átgondolt felvételére figyelmeztet a Magyar Nemzeti Bank.

karacsonyi-persely
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ünnepi vásárlások során is érdemes átgondoltan dönteni a fogyasztási hitelek felvételéről - hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank. Közleményük szerint az egyes hiteltípusok - hitelkártya, személyi kölcsön, áruhitel, zálogkölcsön, folyószámlahitel - eltérő jellemzői miatt fontos a szerződések alapos áttanulmányozása, illetve a felhasználási célhoz leginkább igazodó hiteltermék kiválasztása.

Mivel a fogyasztási hitelek költségei jelentősen eltérhetnek, hitelfelvétel előtt érdemes több intézmény ajánlatát is összehasonlítani. A döntéshez a legfontosabb, a reklámokban is kötelezően megjelenítendő mutatószám a teljes hiteldíj mutató - thm -, mely százalékos formában egy évre vetítve tartalmazza a hitelhez kapcsolódó közel összes kamatot és költséget.

Fontos az alapos tájékozódás

A jegybank emlékeztetett: a thm értéke a személyi kölcsön esetében maximum 24,9% lehet, szemben az egyéb fogyasztási kölcsönökkel, melyek esetében magasabb, 39,9% a plafon. A megfelelő termék kiválasztásához további segítséget nyújt az MNB honlapján elérhető hitelválasztó alkalmazás, mely a hazai pénzügyi intézményeknél aktuálisan elérhető valamennyi fogyasztási hitel kondícióját tartalmazza.

A jegybanki alkalmazás december eleji adatai szerint számos pénzügyi intézménynél már 15% körüli thm-mel is elérhetők személyi kölcsönök, míg a hitelkártyák thm-je jellemzően 30% felett van. Az áruhitelek átlagos thm-je 22% körüli, de három intézmény kínálatában 0% thm értékű konstrukció is szerepel.

A fogyasztónak lehetősége van a hitelszerződéstől az annak megkötése utáni 14 napban elállni, illetve, ha már megtörtént a kölcsönösszeg folyósítása, lehetősége van legfeljebb ugyanebben az időszakban felmondani a szerződést, a kölcsönösszeg visszafizetésével - hangsúlyozta az MNB.

A cikk az ajánló után folytatódik

A jegybank Gazdálkodjon okosan karácsonykor is címmel önálló oldalt hozott létre fogyasztóvédelmi honlapján, online is elérhető pénzügyinavigátor-füzetet jelentetett meg a várható kiadások felelős megtervezéséről, háztartásiköltségvetés-számító kalkulátorával pedig segít a kiadások megtervezésében. A Facebookon hetente tájékoztatják az olvasókat a témával kapcsolatos főbb tudnivalókról.

Ezt is szeretjük