Több száz magyar kapott több tízezer forintos telefonszámlát egy csalás miatt
A csalók kamu hirdetésekkel érték el, hogy sokan felhívják az emelt díjas telefonszámot.

telefonal
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vádat emelt a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség két szlovák állampolgár ellen, akik telefonos csalással, gyorsan és könnyen megszerezhető hitelnyújtás látszatát keltve 920 embert csaptak be Magyarországon - közölte a vádhatóság helyettes sajtószóvivője hétfőn az MTI-vel.

Zsilka László tájékoztatása szerint az ügyészség a vádlottakat hétrendbeli kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével, valamint 913 rendbeli csalás vétségével vádolja, mindkét vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetést és közügyektől eltiltást indítványozott. Az ügyészség kezdeményezte, hogy a bíróság érdemben bírálja el a sértettek polgári jogi igényét is - fűzte hozzá a helyettes sajtószóvivő.

Hirdetéseket adtak fel

A vádirat szerint az egyik szlovák férfi, aki 2010-ben egy Seychelles-szigeteki székhelyű, magyarországi fiókteleppel nem rendelkező kft. ügyvezetője lett, létrehozott egy magyarországi internetes oldalt. Megkérte barátját, az ügy másik vádlottját, hogy magyar újságokban adjon fel hirdetéseket, melyek szerint a Seychelles-szigeteki cég 30 ezer forinttól 5 millió forintig terjedő hitelt nyújt olyan embereknek, akik anyagi helyzetük miatt hitelintézeteknél nem vagy csak jelentős nehézségek árán jutottak volna kölcsönhöz.

A vádlottak megadtak egy emelt díjas hívószámot, melyen a sértettek a hiteligényüket bejelenthették, de a csalók szándékában sem állt, hogy hitelt nyújtsanak, céljuk az emelt díjas hívószám után járó összegek megszerzése volt.

A telefonokat kezelő alkalmazottakat arra utasították, hogy különféle indokokkal hosszasan folytassák le a beszélgetéseket, hogy a sértettek telefonszámlája - így a vádlottak bevétele - minél tetemesebb legyen. A magyarországi 920 sértett egy része csak néhány száz forint kárt szenvedett, de akadt, akinek több tízezer forintos telefonszámlája keletkezett.

Ezt is szeretjük