Óriási bevételt ígérnek, de valójában csak átvernek: veszélyre figyelmeztet a bank
Meggyőzőek tudnak lenni a mesés hozamot ígérő, illegális üzleti ígéretek.

csalás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A befektetők sokszor nem néznek utána, hogy a sok haszon, mellyel kecsegtetik őket, valójában miből származik. Erre figyelmeztetett Binder István, a Magyar Nemzeti Bank - MNB - felügyeleti szóvivője is. A téma azért merült fel, mert sajtóhírek szerint virágzanak a piramisjátékok.

Akkor lehet gyanakodni piramisjátékra vagy úgynevezett hólabda-effektusra, ha az adott befektetési ajánlat mögött nem létezik valós gazdasági teljesítmény, így az alul lévők által beadott jutalékból fizetnek ki másokat. A befektetőket csalogató rendezvényeket többnyire elit helyeken, szállodákban vagy bevásárlóközpontokban tartják.

Ott tudományos szakkifejezések használatával, ismert részvényekre való hivatkozással és befektetési gurunak beállított előadók meghívásával próbálják az érdeklődők bizalmát megnyerni. A felügyeleti szóvivő azt is megerősítette, hogy az MNB szakemberei valóban eljárnak ilyen befektetői tájékoztatókra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Binder István elmondta, hogy az MNB korábban az Atlantic GAM és a vele együttműködő hálózatépítő cég ügyében tett büntető feljelentést.  Továbbá együttműködnek a hatóságokkal a One coin nevű, állítólagos virtuális valuta ügyében is.  Az MNB alapvetően a jogosulatlan pénzügyi szolgáltatók beazonosítására törekszik. Működés közben azonban előfordul, hogy bűncselekménygyanús esetekkel találkoznak, és ilyenkor azonnal a nyomozó hatóságokhoz fordulnak.

Ezt is szeretjük