Nagy változás jön a boltok árainál: így fog működni az új rendszer

Fontos változások jönnek hamarosan.

GettyImages-1256442724 (1)
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy új, online árfigyelő adatbázis létrehozásán dolgozik a kormány, ami lehetővé teszi majd a lakosság számára az árak alakulásának összehasonlítását.

A kormány abban reménykedik, hogy az adatbázis segíteni fog a túlárazás megakadályozásában, és jelentősen fokozni fogja a piaci versenyt a hazai kiskereskedelmi szektorban. 

Jön az árfigyelő

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium támogatta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökének versenypártolási javaslatát, amely egy online árfigyelő adatbázis létrehozására irányult. A megfelelő jogi környezet megteremtése, az adatbázis mielőbbi létrehozása és működése érdekében hétfőn egy közös munkacsoport alakult, melynek a kormányt érintő feladatait a GFM gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelő államtitkára koordinálja - jelentette be a minisztérium.

GettyImages-1391485356 (1)
Fotó: Coolpicture / Getty Images Hungary

A nemzetközi (például görög, román) tapasztalatok rávilágítottak, hogy a növekvő ártranszparencia, a fogyasztói árak összehasonlíthatósága fokozza a versenyt, ami hosszú távon is mérséklő hatással lehet az árakra, illetve erősítheti a vásárlói tudatosságot.

Ezt figyelembe véve a munkacsoport és az online árfigyelő szolgáltatás célja, hogy a lakosság számára elérhetővé váljon egy olyan adatbázis, mely lehetővé teszi a fogyasztói árak alakulásának átlátható módon történő összehasonlítását, valamint megakadályozza a túlárazást, egyúttal jelentősen fokozza a piaci versenyt a hazai kiskereskedelmi szektorban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az árfigyelés a tervek szerint első körben a kiskereskedelmi szektorban megjelenő élelmiszertípusokra fog összpontosítani. A felek közös célja, hogy lehetőleg az év második negyedévének végére működjön az elektronikus árfigyelő rendszer, amellyel újabb elemmel bővülhet a kormány infláció elleni, húsz elemből álló intézkedéscsomagja - olvasható a GFM közleményében.

Ilyen aranyos baglyokat még sosem láttál: 8 fotó a tüneményes madarakról

Nagyon aranyosan néznek ki ezek a baglyok a képeken, a lehető legjobb arcukat sikerült lencsevégre kapni.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük