Nagy változás jön a jogosítványokkal és forgalmikkal kapcsolatban: erről minden autósnak tudnia kell
Jövő év elejétől nagy változás jön a közúti igazoltatásokban, ami érinteni fogja a magyarországi autósok nagy részét.

GettyImages-676408880
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Jövő év elejétől nagy változás jön a közúti igazoltatásokban, ami érinteni fogja a magyarországi autósok nagy részét. 

A módosítás azokra az autósokra vonatkozik, akiknek Magyarországon állították ki a jogosítványát, és a járművük szerepel a hazai nyilvántartásban.

A jövő évtől nem kell bemutatni a jogosítványt és forgalmi engedélyt igazoltatáskor

2023. január 1-től nem kell majd bemutatni a jogosítványt és a forgalmi engedélyt közúti igazoltatáskor, és ezért semmilyen módon nem szankcionálhatják a vezetőket, idézi a HVG a Telex cikkét.

A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény 2020. május 28-óta hatályos módosításának köszönhetően az ilyesmi többé nem fog szabálysértésnek minősülni, írják.

D MTZ20130228008
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A módosítás azonban csak azokra az autósokra vonatkozik, akiknek Magyarországon állították ki a jogosítványát, és a járművük szerepel a hazai nyilvántartásban. Tehát azoknak, akik külföldiként vezetnek magyar rendszámú autót, vagy magyarként külföldit, továbbra is maguknál kell majd tartaniuk az okmányokat. 

A változás legfőbb oka, hogy a rendőrök már évek óta elektronikusan ellenőrzik az általuk igazoltatott autósok személyi adatait és jogosítványát a náluk lévő többfunkciós kézi számítógép segítségével, ezért a tényleges okmányokra nincs szükség az ellenőrzéshez. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha a rendőrök az igazoltatás során elvennék valakitől a jogosítványát, de az épp nincs nála, a vezetési jogosultságát egyszerűen fel tudják függeszteni az állami rendszerben. Ugyanígy, forgalmi híján a rendőrök elektronikusan fogják majd kivonni a kérdéses járműveket a forgalomból, derül ki a cikkből.

Az okmányok otthonfelejtése a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértésnek minősül, melyért most még 5 vagy 50 ezer forint helyszíni bírság járhat és legfeljebb 150 ezer forintot fizet az érintett, ha szabálysértési eljárást indítanak vele szemben, írják. 

Mikor évülnek el a büntetőpontok a jogosítványról? Pár kattintással megnézheted, mennyi gyűlt össze

A jogosítványt terhelő büntetőpontok száma online is lekérdezhető.

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük