Öt százalékra csökkentené az ÁFÁ-t a Jobbik

Így módosítaná a családokat érintő szabályokat

Határozott elképzeléseik vannak.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A 2014-es parlamenti választásokig már nincs egy egész hónap, így a pártok már jó esetben konkrét elképzeléssel rendelkeznek a jövőt tekintve, ha megnyerik a választásokat.

Éppen emiatt tettük fel a kérdéseket az induló pártoknak, melyikük mit tervez a következő négy évre, milyen döntésekkel befolyásolnák a családok, az anyák és a gyerekek életét. A pártok válaszait beérkezési sorrendben közöljük. A Jobbik Sajtósosztályának válaszai alapján a pártnak meglehetősen határozott tervei vannak.

- Hogyan ösztönöznék a párokat a családalapításra, egy vagy akár több gyerek vállalására? Hogyan biztosítanák a családoknak a biztonságos, tervezhető gyerekvállalást?

- A magyarság legsúlyosabb problémája a népességfogyás. A helyzet több szempontból is tragikus és életveszélyes. Az alapvető probléma a születések és a halálozások közötti negatív mérleg, vagyis a természetes fogyás.

A leendő Jobbik-kormány csökkenteni fogja a gyermekneveléshez szükséges cikkek áfáját, mégpedig radikális mértékben. Ez olyan, viszonylag biztonságos gyermekvédelmi módszer, amely a direkt kifizetések és szociális transzferek helyett a valóban az utódokhoz kerülő cikkek útját könnyíti meg.

A Jobbik államilag támogatott otthon- és bérlakás-építési és -vásárlási programot alakított ki. A beköltöző család pár évig a piaci ár töredékéért bérelhet egy újabb vagy az első gyermek vállalására is alkalmas méretű lakást, végül bekerülési érték körül, teljes körűen kamattámogatott, az állam által felügyelt hitellel meg is vásárolhatná életterét.

Átalakítanánk a családi pótlék rendszerét, megfékezve a megélhetési gyermekvállalást és támogatva a felelős családtervezést. A pótlék rendszerét oly módon alakítjuk át, hogy a szülőnek csak 18 éves kortól folyósítanánk, a harmadik gyermek után már csak adókedvezmény formájában. Azok a gyermeket nevelő családok, akik szociális támogatásban részesülnek, a segélyt és a családi pótlékot egyaránt szociális kártyára utalva kapják meg.

Az anyák helyzetének javítása, számukra rugalmas munkahelyek teremtése csak központi segítséggel képzelhető el, és megszüntetnénk azt a tarthatatlan állapotot is, mely szerint az átlagos európai országokban kétszer-négyszer több anya dolgozhat részmunkaidőben, mint hazánkban. Mivel ez igaz a környező országokra is, ezt a kérdést nem lehet pusztán gazdasági fejlettségtől függővé tenni. A közszférában a gyermeket nevelő állami alkalmazottak részére kötelező lesz felajánlani a rugalmas, részmunkaidőben való foglalkoztatást. Ezt a továbbiakban kiterjesztjük a versenyszférára is.

Javítani fogunk a bölcsődei és óvodai férőhelyekkel kapcsolatos tarthatatlan hiányon. Annak érdekében, hogy a felsőoktatásban tanuló fiataloknak ne kelljen választani a tanulás és a gyermekvállalás között, kialakítunk egy családbarát felsőoktatási szolgáltatást, közös kollégiumi elhelyezéssel, gyermekek után járó juttatásokkal, bölcsődei vagy kimondottan az intézményen belüli babaszoba kialakításával.

A munkavégzők számára többműszakos bölcsődék rendszerét alakítjuk ki, a bölcsődék igény szerinti - munkaidőhöz igazodó - nyitva tartásának biztosításával.

- A nők 21%-kal keresnek kevesebbet a férfiaknál egy 2013-as felmérés alapján Magyarországon. Mit tennének a fizetések összehangolása érdekében?

- A Jobbik mind a pozitív, mind a negatív diszkriminációt elítéli. A jelenlegi szabályozásnak elégségesnek kellene lennie az áldatlan állapotok felszámolására. Probléma tehát nem a jogi lehetőségekkel van, hanem azok gyakorlati megvalósulásával, ezért átfogó, általános és sűrített munkaerő-piaci ellenőrzések - például: a munkáltatóknak éves gazdasági beszámolójukban kell megjelentetniük a férfiak és a nők átlagbérét; a közpénzek elnyerésének feltétele lesz az, hogy nemek közötti fizetési egyenlőséget megteremtse a gazdasági társaság - keretében szűrnénk ki a spontán vagy direkt nemi diszkriminációt.

- Milyen családsegítő intézkedéseket hoznának?

- Megőrizzük a családi adókedvezményeket, és kiterjesztjük a körét annak érdekében, hogy az alacsonyabb jövedelműek is igénybe tudják venni. A kiterjesztés keretében megteremtjük annak lehetőségét, hogy a kisjövedelmű családok az adókedvezményt ne csak a személyi jövedelemadóból írhassák le, hanem más adók terhére is jóvá írathassák. Az alapvető élelmiszerek áfáját 5%-ra csökkentjük, ezzel is segítve az átlagosnál alacsonyabb jövedelmű családok helyzetét.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Hogyan segítenék a nőket vissza a munkába úgy, hogy ne legyen probléma a gyerekek elhelyezése?

- A versenyszféra munkaadóit ösztönözzük, hogy minősített családbarát munkahelyeket hozzanak létre, ami állami pályázatok esetében előnyt jelent számukra. Ennek szempontrendszere: gyermekek után járó munkaidő-kedvezmény - gyerekenként növelve -, a szabadság rugalmasan kivehető jellege - akár órára is lebontva -, rugalmas munkaidő, otthonról végezhető munka, osztott - könnyen helyettesíthető - munkakörök, munkahelyi gyermekfelügyelet vagy gyermekbeviteli lehetőség biztosítása, gyesen vagy gyeden lévők számára is kapcsolat folyamatos megőrzése a munkahellyel.

- Milyen intézkedéseket hoznának a családon belüli, nőkkel és gyerekekkel szembeni erőszak visszaszorítása érdekében valamint a gyermekvédelem területén?

- A Jobbik a családon belüli erőszak elnevezést nem támogatja, mivel álláspontunk szerint a család egy szeretetközösség, ami kizárja az erőszakos viselkedésmódot. Azonban a társadalomban családon belüli erőszakként ismert jelenség elleni jogi küzdelem éppen Morvai Krisztina jobbikos EP-képviselő és köztársaságielnök-jelölt munkássága révén nyert teret hazánkban a Terror a családban című könyve miatt.

A rendőrség megerősítésével, a csendőrség felállításával, a társadalmi önszerveződések kontrollált segítésével és a büntetési tételek szigorításával elérjük a legvédtelenebb társadalmi csoportok - idősek, nők, gyermekek - elleni növekvő számú és agresszivitású bűncselekmények visszaszorítását. Különösen szigorúan fogjuk kezelni a közfeladatot ellátó személy - belügyi dolgozó, mentős, tanár, orvos és így tovább - elleni erőszakos bűncselekményeket is.

- Változtatnának-e a gyerekek étkeztetésén?

- A Jobbiknak tízpontos megoldási programja van, amit étkeztetési és dietetikus szervezetekkel közösen dolgozott ki. Ebben szerepel az iskolai automaták betiltása, az egészségre ártalmas kényelmi termékek helyett a hazai alapanyagból készült, egészséges élelmiszer-alapanyagok használatának ösztönzése, cukor helyett a méz fokozott alkalmazása.

Kép forrása: Facebook/Jobbik Magyarországért Mozgalom

Ezt is szeretjük