Félelmetes: a világ legnagyobb jéghegye tart az óceán felé

Csaknem hatezer négyzetkilométeres az A68 nevű jégóriás.

jeghegy
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hamarosan eléri a nyílt óceánt a világ legnagyobb jéghegye, amely még 2017-ben szakadt le az antarktiszi Larsen-C selfjégről. Az A68 nevű jégóriás csaknem hatezer négyzetkilométeres volt, amikor levált a selfjégről, és az elmúlt két és fél évben szinte alig veszített tömegéből.

Csoda, hogy még egyben van

A walesi Swansea-i Egyetem munkatársa, Adrian Luckman szerint azonban a Déli-óceán vize valószínűleg meg fogja törni a jéghegyet. - Nagyon meglepne, ha még sokáig kibírná egyben azután, hogy elhagyja a tengeri jég peremét - mondta a szakember, aki szerint már az is csoda, hogy a hullámok még nem darabolták jégkockákká az A68-at.

A jéghegy nyugati oldala.
A jéghegy nyugati oldala.
Fotó: NASA ICE

A 2017 júliusában bekövetkezett leválása után a jégkolosszus több mint egy évig vesztegelt a Larsen-C selfjégnél. Az erős szelek és áramlatok azonban végül északi irányba kezdték sodorni az Antarktiszi-félsziget keleti partvonala mentén, az idei antarktiszi nyáron pedig a jéghegy mozgása drasztikusan felgyorsult.

Az A68 megfigyelése közben a kutatók két újabb jéghegy születésére is készülnek. Egy valamivel több mint 300 négyzetkilométeres jégtömb készül leválni a nyugat-antarktiszi Pine Island-gleccserről, a másik jégborjadzás pedig a kelet-antarktiszi Brunt selfjégnél várható, ahol egy nagyjából 1500 négyzetkilométeres jégóriás van születőben - olvasható a BBC hírportálján.

Kiemelt kép: NASA Earth Observatory/Joshua Stevens

Koporsó alakú jégtömböt fedezett fel a NASA

Hátborzongató kép hozott frászt a NASA dolgozóira: a hatalmas, hófehér jégtömb alakja megszólalásig egy koporsó formáját idézte. A műholdas felvételeken jól látszik, ahogy a fehér képződmény sodródik a jeges vizeken.

Ezt is szeretjük