Izzadásgátlókat teszteltünk
Nem a legdrágább a legjobb
Vajon tényleg védenek a testszag ellen? Csökkentik az izzadást, vagy csak illatosítanak? Melyik a legjobb?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hétköznapi ember bőrét átlagosan napi félliternyi izzadság nedvesíti, hőségben és stresszhelyzetben ennél is több.

Ennyit termel az egész testfelületünkön megtalálható, összesen 2-3 millió verejtékmirigy, amelyek feladata, hogy nedvességet juttassanak a test felületére, és ezzel megakadályozzák a szervezet túlmelegedését. Az izzadság gondoskodik a megfelelő hűtőhatásról, és mellesleg a bőrt is ápolja.

A pubertással kezdődik

A kellemetlen szagok kialakulása azonban csak a pubertáskortól kapcsolódik az izzadáshoz. Az egész testen megtalálható ekrin mirigyek mellett ugyanis ekkor kezdenek el működni az apokrin mirigyek, amelyek mindenekelőtt a hónaljban és a nemi szervek környékén helyezkednek el. Az általuk termelt váladék alapvetően szagtalan, és csak akkor válik kellemetlen illatúvá, mikor a baktériumok felbontják, és ez kémiai változásokat okoz a bőrzsiradék zsírsavaiban.
Az így keletkezett izzadságszag erőssége egyénektől függően nagyon különböző. Van, akinél elég a víz és a szappan a testszag eltávolítására és kialakulásának megakadályozására. Aki ezzel nem elégedett, többnyire a dezodor után nyúl: a lakosság körülbelül 70%-a állandó használó, köztük több a nő, mint a férfi.

Nem minden dezodor megbízható

Tesztünk tanúsága szerint azonban a dezodorok hatása nem egyformán megbízható. Teljesen hatástalan ugyan nem akadt közöttük, de a tizenkettőből három csak „közepesen” véd a testszagtól. A legtöbb ugyanakkor „jól” vizsgázott, a Rexona Activreserve cotton dry stiftek dezodoráló hatása pedig egyenesen „kiváló”. Még 24 órával később is tisztán érezhető volt az illatuk, és a nemkívánatos izzadtságfoltokat észrevehetően csökkentették.

Már 300 forint alatt

Ami örvendetes: egy „jó” dezodor nem okvetlenül drága. Akár már 300 forint alatt is megvásárolhatók, például a Rossmann/Isana, dm/Balea és a Schlecker 24h Power. A német piacon mindhárom termék 1 euró alatti, sőt, az utolsó 0,6 eurós átlagáron kapható.
A golyós és a stift dezodorok különösen takarékosan adagolhatók, így aránylag kevésbé terhelik a pénztárcát.
A legkedveltebb dezodortípus azonban továbbra is az aeroszolos spray. Ezek közül hetet teszteltünk, köztük két kifejezetten férfiaknak szánt, fanyar illatút, de górcső alá vettünk egy pumpás dezodort is, amely hajtógáz nélkül teszi ugyanezt.

Saját testszag is marad

Dezodorálni annyit jelent, mint szagokat eltávolítani. Ezt azonban ne vedd szó szerint, mivel az egyéni illatjegyekből még a legjobb dezodor mellett is érezhető marad valamicske. És ez így is van jól, mivel az emberi kapcsolatokban az illatoknak nagyon is fontos és pozitív szerepük van!
A dezodorok azonban jelentősen csökkentik a szagok intenzitását, ez pedig a tesztben is megmutatkozott: a szakértő tesztelők minden tesztszemély dezodorált hónaljának szagát összehasonlították a dezodorálás nélkül maradt másik hónaljéval. A dezodorhasználat után nyolc és 24 órával is vizsgálódtak, és a hatást egy hétfokú skálán osztályozták. Azoknál a deoknál, amelyek még 8 óra elteltével is „nagyon jó” hatást mutattak, az izzadságszag átlagosan két fokozattal csökkent. Másnap, amikor a tesztszemélyeket újra vizsgálat alá vették, még mindig észlelhető volt a dezodoráló hatás, bár csak jóval kisebb mértékben, mint előző nap.

Az átlagértékek mögött azonban jelentős különbségek rejtőznek. A tesztszemélyek nem egyforma mértékben izzadnak, és a deok nem mindegyiküknél hatnak egyformán. Előfordult, hogy „szuperorrunk” négyfokozatnyi javulást érzékelt, míg ugyanaz a deo egy másik tesztszemélynél csak egy fokkal csökkentette az izzadságszagot. Olyan személy azonban nem akadt, akinél a deok teljesen csődöt mondtak volna.

Stop a baktériumoknak

A tesztelt dezodoroknál jellemzően több anyagot és hatásmechanizmust is kombinálnak. Nagy újítások nincsenek, mióta az alumíniumsóknak köszönhetően a hatásosságot jelentősen sikerült meghosszabbítani. Ezek az anyagok ma már csaknem minden dezodorban megtalálhatók.
Az összetevők között a következő anyagok vagy ezek kombinációi találhatók meg:

 • parfümanyagok – elfedik a szagokat, és gátolják a baktériumok aktivitását
 • alumíniumsók – leszűkítik a verejtékmirigyek kijáratát, és ezzel a kiválasztott izzadság mennyiségét 20–50%-kal lecsökkentik, valamint szintén baktériumellenes hatásúak
 • alkohol – fertőtlenít, szintén gátolja a baktériumok szaporodását.

Allergiás reakciók
Az általunk tesztelt személyek semmilyen allergiás reakciót nem tapasztaltak, és a tesztünket figyelemmel kísérő bőrgyógyász sem talált semmi ilyesmire utaló jelet. Vannak azonban, akiknek a bőre érzékenyen reagál a dezodorokra. Többnyire a hatóanyagok valamelyike felelős ezért, tehát a parfüm, az alkohol vagy az izzadásgátló alumíniumvegyületek. Ezek általában rövid távú reakciók, amelyek gyorsan elmúlnak, ha az adott dezodor használatát abbahagyják.

Kiválasztás, vizsgálat, értékelés

12 dezodoráló/izzadásgátló szert teszteltünk, köztük hét aeroszolos spray, három golyós, egy stift és egy pumpás spray szerepelt. Mindenekelőtt olyanokat választottunk, amelyek kifejezetten hosszú távú hatást ígértek. A cikkben említett árak a 2007. júniusi állapotot tükrözik.

Dezodoráló hatás

Az izzadságszagtól védő hatást „szagló” próbával vizsgáltuk: húsz-húsz tesztelő alkalmazta a termékeket egy héten keresztül az egyik hónaljára, míg a másik kezeletlen maradt. 8 és 24 órával a legutóbbi alkalmazás után három szakértő ítélte meg az izzadságszag intenzitását a hónalj közvetlen vizsgálatával. A hét elmúltával a tesztszemélyek is értékelték a termék izzadáscsökkentő hatását - általánosságban véve 70%-os elégedettséggel.

Alkalmazás

A tesztelők és három szakértő vizsgálta a kezelhetőséget - a spray-knél a kifújást/kiürülést, konzisztenciát, lemoshatóságot -, az érzést a bőrön, a száradási tulajdonságokat. A textíliákon való foltképződés vizsgálatához tíz tesztelő öt-öt textilfajtát használt, köztük pamutot, viszkózt és selymet, mindegyiket fehér és fekete színben. Három szakértő vizsgálta meg az anyagokat normál fénynél közvetlenül a dezodorokkal való érintkezés után és 24 óra elteltével.

Ezután megvizsgálták még a keletkező foltok eltávolíthatóságát is. Ehhez a textíliákat a kezelési utasításnak megfelelően egy szokásos mosógépben kimosták, és 24 óra múlva megvizsgálták. Az összes termék által hagyott folt problémamentesen eltávolítható volt.

„Nagyon jó” és ezzel a teszt győztese a Rexona Activreserve cotton dry stiftje 569 forintért. A spray-k közül a szintén Rexona Man Cobalt Blue dezodoráló hatása bizonyult a leghatásosabbnak: „jó” 499 forintért. Összességében azonban jó deókat kaphatunk már 300 forint alatt is: a Schlecker 24h Power spray-je 249 forint.

2008. május 8-tól már kapható az újságárusoknál a
Kosár – a fogyasztók magazinja
reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!

A Kosár magazin májusi számának tartalmából:
 • Képtelen pixelháború – kompakt digitális fényképezőgépek tesztje
 • Jó képet vágnak hozzánk – digitális képkidolgozás
 • Olyan jó, hogy nem lehet abbahagyni – chipsek és snackek tesztje
 • Sok kicsi sokra megy – pékáru-körkép
 • Ingyen van, mégis 100 forintba kerül – tények és tévedések a sárga csekkek körül
Kosár – a fogyasztók magazinja
FÜGGETLEN, MEGBÍZHATÓ, HASZNOS és ÉRDEKES
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287

OLVASD EL EZT IS!

sc
 • kultúra
 • szórakozás

A 6 legjobb társasjáték

sonki
 • budapest
 • vásárlás

3 imádnivaló bolt

Ezt is szeretjük