Itt kereshetsz több százezer forintot
3 állás, amivel jól jársz
Diplomán és irodán túl is van élet, méghozzá jól fizetett. Szemezgess a lehetőségek közül!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre nehezebb biztos megélhetést nyújtó munkát találni, amikor akár több diplomával a zsebükben is aránytalanul sokan kerülnek utcára, és harcolnak egy-egy fix helyért. Ha a végzettségeddel nem tudsz elhelyezkedni, vagy csupán fillérekért robotolsz, miközben esélyed sincs jövőt építeni, akkor szállj ki a mókuskerékből, és keress egy olyan állást, mellyel végre elkezdheted megtölteni a perselyt.

Egyre többen dolgoznak luxushajókon

Egyes külföldi munkáknál akár a háromszorosát is megkaphatod jelenlegi fizetésednek, amellett, hogy világot látsz, és nyelvet tanulsz. Most olyan állásokat mutatunk be, melyek betöltéséhez sem szakképzettség, sem előzetes tapasztalat nem szükséges, csak egy kis gyakorlati érzék, nyelvtudás és egy nagy adag lendület.

A legbulisabb: szállodai animátor

Ha épp most végeztél az iskolával, vagy legalábbis nem vagy több 35-nél, és letörhetetlen életkedvvel keresed a kalandokat, akkor ez lesz számodra az álommunka. Nagyjából a kilencvenes évek elején-közepén terjedt el szélesebb körben is a szállodai animáció, melynek célja a pihenő vendégek lelkesítése, szórakoztatása.

Ne cirkuszi parádéra gondolj, a szórakoztató programokért felelős animátor azért dolgozik, hogy a vendégek többet kapjanak egy szimpla szobabérletnél, aktív pihenésre ösztönzi őket. Az animátorok csapata lehet egész népes, pontosan leosztva a szerepeket mindenki más-más területért felel: sportjátékok és ügyességi vetélkedők szervezője és levezénylője, de akár gyerekprogramok felelőse is lehetsz. A betanulás a szezon elején egy tanfolyam keretén belül, ha azonban később csatlakozol, az első héten történik.

A feladatok ugyan egész napra lefoglalnak, a kreativitást és vidámságot igénylő környezet mégis teljesen feltölt. Sok új embert ismerhetsz meg a munka során, a szállás-ellátás pedig biztosított. A külföldi nyaralóhelyeken nettó 700-1000 eurót is megkereshetsz havonta.

Luxuskörülmények között: cabin stewardess

Ha nem rettensz meg a kemény munkától, világot láthatsz, idegen kultúrákat fedezhetsz fel, nyelvtudást csiszolhatsz, és ami a lényeg, sok százezer forintot gyűjthetsz össze egy alig néhány hónapos hajós munkával. A cabin stewardessek lényegében szobalányok, csak nem szárazföldi szobát, hanem hajókabint takarítanak. A hét minden napján dolgoznak, sokszor 10-12 órát, ám a szállás, az étel-ital, de még az orvosi ellátás is ingyenesen biztosított.

A hajó személyzetének zárt közössége azért is szerencsés, mivel így sokkal gyorsabban és könnyebben megy az előrejutás, vagyis, ha elég szorgalmas és kitartó vagy, feljebb is léphetsz a ranglétrán. De ugródeszkának sem utolsó: hajós tapasztalattal egy idő után nemzetközi környezetben is versenyképes szállodai-vendéglátós középvezető lehetsz.

Ha a hatalmas óceánjárók valamelyikét célzod meg, kicsit várnod kell, ám, ha nem ragaszkodsz a karibi környezethez, folyami hajókon már akár egy héten belül elindulhatsz. Szobalányként nettó 800-1200 euró fix bért kaphatsz, amihez még nem kevés borravalót is gyűjthetsz.

Bejárni a világot: légiutas-kísérő

A legtöbb nő, életében legalább egyszer, kislányként, stewardess-nek álmodja magát. Már az egyenruhának is varázsa van, a csomóra kötött kendő és a decens ceruzaszoknya már-már kultikus viselet.

Jó hír, hogy semmiféle végzettséget nem igényel a munkakör, egy szimpla érettségi bőven elég, ugyanakkor szigorú fizikai követelményrendszert állítanak a leendő utaskísérők elé: az ápolt külső éppúgy alapfeltétel, mint a megfelelő magasság - 160 centi alatt nincs sok esély - vagy az úszótudás, de orvosi és pszichológiai tesztek is várhatók a felvételin.

A szakmai képzés pedig nem elsősorban a kiszolgálásról, sokkal inkább a biztonsági, mentési ismeretekről szól. Ám, ha végül minden akadályt átugrottál, izgalmas, jól fizető munkád lehet utaskísérőként. A Malévnál manapság elég korlátozottak a lehetőségek, ezért érdemes a többi, akár fapados cégnél is próbálkozni. 70-100 órát repül átlagosan egy stewardess havonta, a beosztást mindig előre kapja. Cége válogatja, de havi nettó 1000-1400 eurót biztosan megkaphatsz. Ha még több izgalmas állásra vagy kíváncsi, kattints ide, és ismerd meg a világ három legjobbját!

Kép: en.wikipedia Cruise ship szócikke, JJ Harrison.

Ezt is szeretjük