Férfiként ismerték őket, valójában nők voltak: most végre a saját nevükön ismerik el őket
Szerzőjük valódi nevén publikálnak újra 25 regényt, amelyet férfi álnéven alkotó nők írtak.

no-olvas
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyűjteménybe szedve, szerzőjük valódi neve alatt publikálnak újra 25 olyan regényt, amely férfi álnéven alkotó írónők tollából származik. A kiválasztott művek között szerepel George Eliot, valós nevén Mary Anne Evans 19. századi angol írónő Middlemarch című regénye, valamint francia kortársa, Amantine Aurore Dupin, írói álnevén George Sand Indiána című könyve - adta hírül a BBC hírportálja.

A szerdán bemutatott Reclaim Her Name elnevezésű gyűjtemény az angol nyelven alkotó női szerzőket jutalmazó Women's Prize for Fiction nevű díj alapításának 25. évfordulóját ünnepli.

- A történelem folyamán nagyon sok női író férfi álnevet használt, hogy a művei nyomtatásba kerüljenek, vagy komolyan vegyék őket - olvasható a program hivatalos honlapján, amely szerint a mostani kezdeményezés célja, hogy tisztelegjen ezeknek a nőknek a sikerei előtt, és megadja nekik azt őket megillető elismerést.

A 25 kötet ingyenesen letölthető e-könyv formátumban. A Nagy-Britannia-szerte működő könyvtárak ajándék példányokat kapnak a teljes gyűjteményből. A könyveknek női tervezők álmodtak új borítókat.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kollekció részét képezi a Marie of the Cabin Club című írás az Arnold Petri néven alkotó Ann Petrytől, valamint Mary Bright (George Egerton), Fatemeh Farahani (Shahein Farahani) és Julia Constance Fletcher (George Fleming) egy-egy műve is. A kiválasztott regények műfajukat tekintve a sci-fitől egészen a horrorig terjednek.

Fotók: Getty Images

Ismered a híres magyar költők nagy szerelmeit?

Tudod, ki volt Petőfi Sándor, Csokonai Vitéz Mihály vagy Kosztolányi Dezső felesége, nagy szerelme? Tesztünkből kiderül.

Ezt is szeretjük