Az űrből is látszik a vakító fehér folt Spanyolország partjainál - Mi világít a NASA-fotókon?

Az 1960-as évek óta egyre csak nő az egybefüggő fehér felület.

Almeria-Invernaderos
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha az űrből készített fotókról van szó, a legtöbb embernek a Föld messziről is kék óceánjai, a csillagok, a kozmosz fényei, a bolygók jutnak eszébe.

Pedig a nagyvárosok fényei, a kikötők, a repülőterek és gyakran még a hidak is jól beazonosíthatóak odafentről - természetesen ideális látási viszonyok mellett. Vannak azonban olyan részei a Föld nevű bolygónak, melyet először megpillantva az űrhajósok a fejüket vakarják.

Almeria-Invernaderos

Spanyolország déli partjainál az űrből is látható egy fakító fehér folt, mely szinte világít a tenger kékje és a hegyek barna színe között. Olyan, mintha hó borítaná a tengerpartot, ám valójában üvegházak láthatók több ezer kilométer távolságból. Spanyolország Almeria nevű tartományában az 1960-as években kezdett kiépülni egy fóliasátor- és üvegház-birodalom, melynek területe ma már 8500 négyzetkilométer. Csak összehasonlításképp: ez a Balatonnál több mint tízszer nagyobb.

A mezőgazdasági termelés során elsősorban gyümölcsöket, zöldségeket és vágott virágokat termesztenek. Természetesen a spanyol üvegház-birodalom a kontinens egy legjelentősebb beszállítójának számít, ezért Európa zöldségeskertjének is nevezik, évi több millió tonnát exportálnak. Ha a téli hónapokban veszel - Európa bármely szupermarketében - zöldséget, az szinte biztosan innen származik.

A szubtrópusi éghajlaton az évi átlaghőmérséklet 18-19°C, ami kedvez a fóliasátras és üvegházi növénytermesztésnek, ám az öntözés - melyet zömmel kutakból nyernek - természetesen sokba kerül. A nem kevés növényvédőszer-használat, illetve a rengeteg műanyag hulladék miatt pedig számos támadás éri az üvegház-birodalmat.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Az űrből is látható világító egybefüggő fehér foltnak azonban van pozitív oldala is: az Almériai Egyetem professzorának, dr. Pablo Campának kutatásai szerint az óriási fehér felület Spanyolország déli csücskén visszaveri a napsugarakat. Ennek köszönhetően a területen a globális felmelegedés ellenére is tízévente 0,3°C-kal csökken az évi átlaghőmérséklet.

NASA-fotók Magyarországról

A NASA űrhajósai hazánkról is számos fotót készítettek már - melyek közül a leglátványosabbak az éjszakai megvilágításban, illetve a nagyobb tavainkról készült fotók.

Lenyűgöző NASA-fotók Magyarországról: nézd meg az éjszakai Budapestet!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Borítókép: NASA

Ezt is szeretjük