Az űrből is látszik a vakító fehér folt Spanyolország partjainál - Mi világít a NASA-fotókon?
Az 1960-as évek óta egyre csak nő az egybefüggő fehér felület.

almeria-nasa
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha az űrből készített fotókról van szó, a legtöbb embernek a Föld messziről is kék óceánjai, a csillagok, a kozmosz fényei, a bolygók jutnak eszébe.

Pedig a nagyvárosok fényei, a kikötők, a repülőterek és gyakran még a hidak is jól beazonosíthatóak odafentről - természetesen ideális látási viszonyok mellett. Vannak azonban olyan részei a Föld nevű bolygónak, melyet először megpillantva az űrhajósok a fejüket vakarják.

Almeria-Invernaderos

Spanyolország déli partjainál az űrből is látható egy fakító fehér folt, mely szinte világít a tenger kékje és a hegyek barna színe között. Olyan, mintha hó borítaná a tengerpartot, ám valójában üvegházak láthatók több ezer kilométer távolságból. Spanyolország Almeria nevű tartományában az 1960-as években kezdett kiépülni egy fóliasátor- és üvegház-birodalom, melynek területe ma már 8500 négyzetkilométer. Csak összehasonlításképp: ez a Balatonnál több mint tízszer nagyobb.

A mezőgazdasági termelés során elsősorban gyümölcsöket, zöldségeket és vágott virágokat termesztenek. Természetesen a spanyol üvegház-birodalom a kontinens egy legjelentősebb beszállítójának számít, ezért Európa zöldségeskertjének is nevezik, évi több millió tonnát exportálnak. Ha a téli hónapokban veszel - Európa bármely szupermarketében - zöldséget, az szinte biztosan innen származik.

A szubtrópusi éghajlaton az évi átlaghőmérséklet 18-19°C, ami kedvez a fóliasátras és üvegházi növénytermesztésnek, ám az öntözés - melyet zömmel kutakból nyernek - természetesen sokba kerül. A nem kevés növényvédőszer-használat, illetve a rengeteg műanyag hulladék miatt pedig számos támadás éri az üvegház-birodalmat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az űrből is látható világító egybefüggő fehér foltnak azonban van pozitív oldala is: az Almériai Egyetem professzorának, dr. Pablo Campának kutatásai szerint az óriási fehér felület Spanyolország déli csücskén visszaveri a napsugarakat. Ennek köszönhetően a területen a globális felmelegedés ellenére is tízévente 0,3°C-kal csökken az évi átlaghőmérséklet.

NASA-fotók Magyarországról

A NASA űrhajósai hazánkról is számos fotót készítettek már - melyek közül a leglátványosabbak az éjszakai megvilágításban, illetve a nagyobb tavainkról készült fotók.

Borítókép: NASA

Ezt is szeretjük