3 dolog, amit soha ne tegyél, ha valaki beléd köt az interneten
Ha nem jól kezeled a dolgot, csak ronthatsz a helyzeten, aminek súlyos következményei lehetnek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cyberbullying, vagyis az internetes zaklatás sajnos egyre elterjedtebb a fiatalok körében: ilyenkor a piszkálódó ismerősök, osztálytársak nemcsak szemtől szemben, de a közösségi oldalakon keresztül is megalázzák, fenyegetik a kiszemelt áldozatot. Ez igen komoly probléma, ami rosszul is végződhet.

Ha veled is gonoszkodnak a társaid valamilyen online felületen, ne dühből vagy kétségbeesésből reagálj! Megmutatjuk, mik azok az általános reakciók, amiket jobb kerülnöd, és így akár még előnyödre is válhat, hogy a sértegetők az internetet választották a csúfolódásra.

Ne töröld az üzenetet!

Akár valamilyen komment formájában, akár privát üzenetben kötnek beléd, soha ne töröld le azonnal a posztot. Inkább nyomd meg a Print Screen gombot, és készíts róla képernyőképet, hogy legyen bizonyítékod arra, az illető zaklat téged.

Így egyrészt látják az ismerőseid, hogy mi történik, másrészt akkor is a kezedben marad a sértő hozzászólás, ha a szerzője esetleg később mégis levenné azt. Később, ha megvan a képernyőkép, és nagyon zavar téged, te is törölheted.

Ezután mindenképpen szólj egy olyan felnőttnek, akiben megbízol, akár a szüleidnek, akár egy tanárodnak, és mutasd meg nekik az üzenetet. Ők tudni fogják, hogy mi a következő lépés, és a helyzettől függően cselekszenek majd a védelmed érdekében.

Ne keveredj vitába!

Bármit is írnak a zaklatók, soha ne süllyedj le a szintjükre, és ne keveredj vitába velük. Ne feledd, aki akar, úgyis talál rajtad fogást, és azzal, hogy vevő vagy a piszkálódásukra, csak felbátorítod őket a további szekálásra. Pont az a céljuk, hogy felhergeljenek, és valami reakciót váltsanak ki belőled. Ha nem válaszolsz nekik, könnyen lehet, hogy hamarosan megunják az egészet.

Ne hallgasd el!

Soha, semmilyen körülmények között ne fojtsd magadba, ha valaki zaklat az interneten. Ne szégyelld magad, mert erről nem te tehetsz, és bármit is írnak, az őket minősíti, nem téged. Szólj valakinek, akiben megbízol, akár a szüleidnek, akár egy tanárnak, idősebb barátnak, rokonnak, sőt, akár még egy barátnőd anyukájának is elmondhatod a dolgot, a lényeg, hogy tudjon róla egy felnőtt.

Ezt is szeretjük