Százezres bírságot is kaphatsz: erre kell figyelned, ha a neten adod el a holmid

Nem árt tisztában lenned a szabályokkal, mielőtt kereskedsz.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre elterjedtebb az olyan típusú e-kereskedelem, amelyben eladóként és vevőként is magánszemélyek vesznek részt, és nagyon kényelmes módja a gyors pénzszerzésnek. Erre a különböző aukciós oldalakon és az apróhirdetéses honlapokon van lehetőség, a webshopok máshová tartoznak.

A NAV azonban arra figyelmeztet, hogy ha nem vagy tisztában az internetes értékesítés adózási szabályaival, könnyen adókerülővé válhatsz, még ha nem is szándékosan teszed ezt, ami pedig komoly pénzbüntetést von maga után. Összefoglaltuk a legfontosabb rendelkezéseket, amelyeket ismerned kell.

Mikor kell bevallani?

Az online eladás beletartozik az önálló tevékenység kategóriába, amely a négy jövedelemszerzési kategória egyike, a személyi jövedelemadóról szóló törvény pedig kimondja, hogy a magánszemély minden jövedelme adóköteles.

Azonban az ingó értékesítési tevékenységből származó bevétel nem tekinthető jövedelemnek, ha az eladott tárgyak használtak voltak - például ruhák, könyvek -, tehát nem kifejezetten bevételszerzési célból adtad tovább őket.

Új eladott tárgyért kapott pénzből levonható az az összeg, amit az adás-vétel felemésztett: a törvény szerint ide tartozik a vásárlásról szóló szerződés, valamint a számla, nyugta, elismervény kiállítására fordított összeg. Ha ezek nem állapíthatók meg, a bevétel 25%-a számít jövedelemnek.

Ha viszont az ingóságot igazolhatóan magasabb áron szerezted be, mint amin eladtad, akkor nem származik belőle jövedelmed, tehát nincs mit bevallanod.

600 ezer forint felett

Mielőtt online eladásba kezdesz, gondold végig, hogy mennyi pénzed származik majd az ingóságod túladásán - ha ez kevesebb, mint 600 ezer forint, nem kell semmit tenned. Ha azonban ennél többre számítasz, el kell menned, hogy bejelentkezz az adóhatóságnál, és adószámot kérj.

Érdemes igénybe venned az alanyi adómentességet, így nem minősülsz az áfatörvény alanyának. Ezt akkor teheted meg, ha az előző évi nettó bevételed nem haladta meg a 6 millió forintot. Az e-kereskedelemre vonatkozó szabályokról még bővebben ezen a linken olvashatsz.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük