Ezek a kacsák gyorsabban futnak, mint az emberek: nagyon furcsa a testfelépítésük

Az indiai futókacsák mások, mint az átlagos kacsák.

GettyImages-809052700
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ázsiai kontinensen őshonos indiai futóréce a vadon élő tőkés récéből fejlődött ki. Úgy vélik, hogy egyedülálló evolúcióját inkább az emberi beavatkozás, mint a természetes evolúció határozta meg. Európai tengerészek találkoztak vele először az 1800-as években Indonéziában, ahol nem volt ritka, hogy a farmereknek több mint ezer kacsája volt.

Bár az indiai futóknak nagyon jó a hús-csont aránya, és húsuk állítólag finom ízű, szinte kizárólag a tojásukért nevelik őket. Kivételesen produktív állatok, átlagosan évi 300-350 tojást raknak.

Mitől futnak ilyen gyorsan az indiai futókacsák?

Az indiai futókacsa a legjellegzetesebb testtípussal rendelkezik a világ összes kacsafajtája közül. Mivel a lábak hátrébb helyezkednek el a testen, mint a többi kacsáén, egyenesen állnak, mint a pingvinek, és inkább futnak, mint kacsáznak. 

GettyImages-1356161440

Míg az állatfaj nevében szereplő "indiai" kifejezés földrajzilag téves (mivel valójában az indonéz szigetvilágból származik), addig a "futó" rész egészen pontos. Más házi kacsákkal ellentétben képesek futni, méghozzá meglehetősen gyorsan. 

Az indiai futókacsák falánk állatok, akik szinte bármit megesznek, ami tápértékkel bír. Indonéziában és Thaiföldön néha elengedik őket a rizsföldekre, hogy ott pusztítsák a kártevőket, és ezáltal előkészítsék a földeket a vetésre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Nem fogod elhinni, milyen picik ezek az állatok

Vannak állatok, amelyeket szinte alig látni, és egy emberi kisujjon is kényelmesen elférnek.

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük