Furcsa állatkölykök tartják lázban a magyar internetet: megőrülnek értük az emberek
A két kis binturong képekkel hódította meg a netezők szívét.

bintu 04
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már láthatók azok a binturongkölykök, akik az idei tél folyamán születtek a Szegedi Vadasparkban - közölte az intézmény a napokban. A bejelentés, valamint a furcsa kisállatokról készült képek hatására lázba jöttek a netezők, olyannyira, hogy a binturong szó ma a leggyakrabban keresett szavak top tízes listájára is felkerült a Google-ben. Nem is csodáljuk, tényleg imádni valók a szőrmókok!

A két hím binturong az Ázsia-házban jött világra, egy látogatók által nem látható területen, ahol nyugodt körülmények között nevelhette az anyjuk. Azóta szépen felcseperedtek, és már elég nagyra nőttek ahhoz, hogy felfedezzék a külső kifutójukat. Így alkalom nyílhat arra, hogy a látogatók is felfedezzék őket. A binturong az egyik legnagyobb termetű és talán a leglátványosabb cibetmacskaféle, amelyet európai fajmentő tenyészprogram keretében tart a vadaspark.

bintu 03
Fotó: Szegedi Vadaspark/Endrédi Lajos

A binturongot több magyar néven ismerik: nyestmedve vagy medvemacska, amely összetételek némi rendszertani zavarodottságra utalnak. Ez az állat ugyanis se nem nyestféle, se nem medveféle, de még csak macskaféle sem, hanem egy Magyarországon kevésbé ismert családba, a cibetmacskafélék közé tartozik. A közepes méretű, főleg fákon élő és éjszakai életmódot folytató ragadozók közös tulajdonsága az erős illatozás. A binturongnál ezt sokan a popcornhoz hasonlítják, és az állatpark közleményének szerzője szerint egyáltalán nem kellemetlen.

arctictis binturong 2022 01
Fotó: Szegedi Vadaspark/Endrédi Lajos

A binturongok a délkelet-ázsiai esőerdők lakói, Bhutántól Jáváig megtalálhatók különbözői alfajai. Bár alapvetően ragadozó, a kisebb állatok mellett szívesen és sokat fogyaszt növényi eredetű táplálékokat is, köztük leginkább gyümölcsöket. A fákon mozog leginkább, a kapaszkodását a fogófarka segíti, amely teljesen egyedülállóvá teszi az óvilági emlősök körében, hiszen más Európában, Ázsiában és Afrikában élő állat nem képes így használni a farkát. A vemhesség náluk körülbelül 90 napig tart, és többnyire két utódjuk születik egyszerre.

bintu 01
Fotó: Szegedi Vadaspark/Endrédi Lajos

Az európai állatkertekben a nemzetközi nyilvántartás adatai alapján nagyjából kétszáz egyede él a binturongnak. Shien és Tao, a szegedi pár az elmúlt évek során gondos szülőknek bizonyultak, 2013 óta majd minden évben világra hoztak, és felneveltek egy-két kölyköt, amelyek utóbb más állatkertbe kerültek. A csapat legifjabb lakói szintén költözni fognak, ha felnőnek, de idén még biztosan Szegeden lesznek láthatók.

Fotók: Szegedi Vadaspark/Endrédi Lajos

Nem is hinnéd, milyen cukik: 8 fotó, ami megmutatja, mennyire aranyosak a kismalacok

A malacoknak a hagyományos felfogás szerint az ólban van a helye, azonban a modern világban már sokan családtagként tekintenek rájuk, amiben sokat segít aranyos megjelenésük, kedves természetük és intelligenciájuk is.

Ezt is szeretjük