Neil Armstrong imposztorszindrómával küzdött: döbbenetes dolgot mesélt róla a híres író
Vannak egyértelműen elismert emberek, akik az egész világ csodálatát kiváltják. Az imposztorszindróma lényege, hogy sokszor még ők sem érzik ezt megérdemeltnek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Neil Armstrong volt az első ember, aki a Holdra lépett. Ez önmagában már legendás alakká teszi, így nem csoda, ha időről időre anekdoták bukkannak fel róla az interneten. Az egyik ilyen történet Neil Gaimanhez kötődik, aki többek között az Amerikai istenek, a Sosehol és a Csillagpor című regények írója.

Az anekdota legtöbbször Tumblr-képernyőfotók formájában keringett. Gaiman egy művészeknek, tudósoknak, íróknak és egyéb jelentős hírességeknek szervezett összejövetelen vett részt. A vendégség alatt, ami napokon át tartott, úgy érezte, hogy nem ért el eleget ahhoz, hogy helye legyen az ott jelenlévő nagyságok között. Ekkor még nem sejtette, hogy érzéseivel nincs egyedül.

Neil Armstrong is imposztorszindrómával küzdött.
Neil Armstrong is imposztorszindrómával küzdött.

- Úgy éreztem, hogy bármelyik pillanatban rájöhetnek arra, hogy nem vagyok elég jó ahhoz, hogy itt legyek, olyan emberek között, akik tényleg elértek valamit.

Ezt az érzést imposztor-szindrómának nevezzük. A kifejezést Pauline Rose Clance és Suzanne Imes alkotta meg 1978-ban, hogy leírjon egy nagyon is valós jelenséget.

Az imposztorszindróma lényege, hogy a nagy teljesítményt elérő emberek belül csalónak érzik magukat, és úgy érzik, nem érdemlik meg, ami történt velük. A "lebukástól" félnek, azaz hogy "kiderül", sikerük csak átverés. 

A szindróma nem külső tényezőkön alapul. Csak azért, mert valaki szélhámosnak érzi magát, nem jelenti, hogy az. Gaiman maga, aki nagy és elismert író, ezt érezte az összejövetelen. Aztán találkozott egy jelenlévővel, aki más perspektívát nyitott meg számára.

- A második vagy harmadik éjszakán, amit ott töltöttem, a hall hátsó részében álltam, miközben egy zenés szórakoztató műsor zajlott, és elkezdtem beszélgetni egy nagyon kedves, udvarias, idősebb úriemberrel számos témáról, többet közt arról, hogy ugyanaz a keresztnevünk - írta Gaiman a blogján. Kiderült, hogy a férfi maga Neil Armstrong.

- Ezután a körülöttünk lévőkre mutatott, és valami ilyesmit mondott: „Nézem ezeket az embereket, és arra gondolok, hogy mi a fenét keresek én itt? Fantasztikus dolgokat műveltek. Én csak elmentem oda, ahová küldtek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Erre azt mondtam: „Igen. De te voltál az első ember, aki a Holdra lépett. Azt hiszem, ez elég fontos” - írta Gaiman, megerősítve az anekdotát.

Bebizonyosodott tehát, hogy még az is találkozhat ilyen gondolatokkal, aki egy hihetetlenül hosszú és nehéz kiválasztási és kiképzési folyamat után lábával elsőként érintette a Holdat. Gaiman úgy fogalmazott, hogy a találkozás után sokkal jobban érezte magát.

- Hiszen ha Neil Armstrong is szélhámosnak érezte magát, akkor talán minden jelenlévő ezt érezte. Talán nem felnőttek voltak ott, csak emberek, akik nagyon keményen dolgoztak, vagy szerencsések voltak, vagy kicsit járatlanok a területükön. Ám mindannyian törekszünk rá, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki a munkákból, és ez minden, amit remélhetünk. 

Lenyűgöző NASA-fotók Magyarországról

Így néz ki Budapest, a Hortobágyi Nemzeti Park és a Balaton az űrből.

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük