Így rúgott öngólt a kormány
Varga Mihály, az IMF és a recesszió
1,2%-os csökkenés a gazdaságban, ezzel nehéz lesz meggyőzni az IMF-EU párost.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hosszas várakozás után megkezdődtek a tárgyalások az IMF-EU páros és a magyar kormány között. A tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter, Varga Mihály korábban elmondta, első körben azt beszélték meg, hogy milyen makropályát várnak 2013-14-re. A kormány 1,6%-os gazdasági növekedést vár jövőre, az EU 0,8%-ost 2013-ban. Varga Mihály elismerte: vita volt arról, hogy a kormány számai mennyire megalapozottak.

Arra a kérdésre, mi lesz, ha nem jutnak közös nevezőre, úgy válaszolt:
- A klasszikus modell szerint három lehetőség van. Vagy felállunk az asztaltól, és azt mondjuk, hogy ha még ezekben sem tudunk megegyezni, akkor inkább később üljünk vissza. A második lehetőség, hogy a magyar kormány hiszi el az ő számaikat, amit nem tartok valószínűnek. A harmadik variáció pedig az, hogy mégiscsak mi győzzük meg őket, esetleg azzal, hogy várjuk meg a második negyedéves GDP-adatokat, és ez alapján folytassuk a tárgyalásokat.

Ezzel nehéz lesz meggyőzni az IMF-et

A második negyedéves GDP-adatok kedden megérkeztek, ám egyelőre az EU-IMF páros aggodalmait támasztják alá. Növekedésről ugyanis egyáltalán nem lehet beszélni, ehelyett az vált hivatalossá, hogy Magyarországon ismét itt a recesszió, mégpedig 1,2 %-os, innen kéne elérni jövőre az 1,6%-os növekedést.

A GDP a kormányváltás óta először csökkent ekkorát, 1,2%-osnál magasabb adatot utoljára 2009 végén mértek, akkor 4,4%-os volt a visszaesés. 2008 végén 2,3%-os, 2007 végén pedig 0,4%-os volt a visszaesés. 2006-ban a GDP 3,7%-os emelkedést produkált. A Bajnai-kormány alatt 2010 márciusában 0,1%-os emelkedést mértek, majd 2010 szeptemberében 1,8%, 2010 decemberében pedig 1,9% volt az emelkedés.

Európa gazdasága is így alakult

A kormányt a GDP-csökkenés nem lepte meg. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tárcája közölte, a kormány az előző évinél jelentősen kedvezőtlenebb tendenciákkal számolt idén, ennek legfőbb oka a korábban rendkívül erős ipari szektor átmeneti lendületvesztése.

További negatív tényező lehet a mezőgazdaság előző évhez viszonyított gyengébb teljesítménye, amiben a szektor számára kedvezőtlen időjárási körülmények is szerepet játszottak - magyarázták, hozzátéve, hogy a magyar adat Európa gazdasági növekedésének megfelelően alakult.

A románok jobban állnak egy fokkal

Magyarországon az EU közlése szerint a második negyedévben 0,2%-kal csökkent a GDP, ugyanannyival, mint Csehországban. Nálunk rosszabbul teljesített Nagy-Britannia, Finnország, Portugália, Spanyolország, Ciprus, Olaszország. Romániában 0,5% volt az emelkedés a második negyedévben, a lengyel adat még nem állt rendelkezésre.

Ezt is szeretjük