46 év után találkoztak újra az ikerlányok: ilyen különbséget jelentett, hogy egyikük Amerikában nőtt fel

Az ikrek csak hosszú évek után találkoztak újra egymással, a kutatók pedig arra voltak kíváncsiak, hogy miként befolyásolta a személyiségüket a teljesen eltérő életút.

ikrek2

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ikrek a tudomány számára mindig is nagyon érdekesek voltak, hiszen a szinte teljesen megegyező genetikának a tanulmányozása sok fontos kérdésre választ adhat. Ilyen például, hogy az öröklött tulajdonságok vagy a környezeti hatások befolyásolják-e a személyiségünket.

Ehhez a kutatási területhez a legideálisabb olyan ikerpárokat vizsgálni, akiket még gyermekkorukban elsodort egymástól az élet, hiszen bár a genetikájuk azonos, a körülöttük lévő világ teljesen más, ezért sokkal jobban kiütközhetnek az esetleges különbségek. Mivel ilyen esetekre szerencsére nincs sok példa, ezért a tudósok megragadták az alkalmat, amikor kiderült, hogy egy koreai ikerpár 46 év után találkozott újra egymással.

Így szakadtak el egymástól az ikerlányok

A dél-koreai ikrek kétévesek voltak 1974-ben, amikor egy szöuli piacon az egyik lány elkeveredett a családjától, és bár próbálták a rendőrség segítségét is bevonni, mégsem leltek a nyomára. Az eltűnt kislány állami gondozásba került, majd egy évvel később örökbe fogadta egy gyermektelen amerikai család. A lányok ezután semmit sem tudtak egymásról, és teljesen különböző társadalmi és kulturális közegben életék az életüket. Az Egyesült Államokban nevelkedett testvér 2018-ban döntött úgy, hogy megkeresi igazi családját, és egy DNS-tesztet csináltatott, aminek eredményét feltöltötte egy dél-koreai adatbázisba. A kutatása sikeres volt, hiszen két évvel később rálelt rég elvesztett családjára, valamint kiderült, hogy nemcsak egy ikertestvére, hanem egy másik nővére és egy bátyja is van.

ikrek1
Fotó: Tyler Edwards / Getty Images Hungary

A kutatók érdeklődését nagyon felkeltette a nem hétköznapi eset, az ikrek pedig beleegyeztek abba, hogy különböző személyiségteszteket végezzenek rajtuk, amikből választ kapnának arra, hogy az ember gondolkodásmódját a körülötte lévő világ vagy a genetika határozza meg. A vizsgálatok során kiderült, hogy az Amerikában nevelkedett lánynak jelentősen, 16 ponttal volt alacsonyabb az IQ-ja, mint Dél-Koreában felnőtt testvérének, ez pedig azért is meglepő eredmény, hiszen 7 pontnál nagyobb különbséget még soha nem tapasztaltak egypetéjű ikrek esetében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A két lány életkörülményei is teljesen mások voltak, hiszen míg a Dél-Koreában nevelkedett testvér nyugodt, harmonikus családi légkörben nőtt fel, addig az Egyesült Államokban élő nő nevelőszülei gyermekkorában elváltak, és három agyrázkódása is volt. Az IQ-teszt eredményein kívül azonban az ikrek személyisége sok tekintetben nagyon hasonló, hiszen mindketten rendszeretőek, szorgalmasak és céltudatosak, ezért a tudósok arra jutottak, hogy a személyiség kialakulásában nagyobb szerepe lehet a genetikának, mint azt eddig gondolták.

Teljesen különböző bőrszínnel születtek az ikrek

Az ikrek, Kachi és Kamsi teljesen különböző külsővel jöttek a világra. Azóta is mindenki meglepődik, amikor megtudja róluk, hogy testvérek.

(A képek illusztrációk, forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük