Így veheted le a lábáról az ügyfeled!
Aprócska, de fontos illemszabályok
Az üzleti életben különösen fontos az illem. A következő apróságokkal elkápráztathatod a tárgyalófeled!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A tárgyalási technikák elsajátítása, a befolyásolási képesség fejlesztése, a jó kommunikáció - csak hogy néhányat említsünk - mind elengedhetetlen része annak, hogy sikeresen megálld a helyed az üzleti életben. Emellett fontos a megfelelő mértékű tapasztalat és szakmai tudás, nem utolsósorban pedig az etikett szabályainak kielégítő ismerete.

Ha utóbbi téren hiányosságaid vannak, vajmi keveset ér az, hogy jól kommunikálsz, vagy az, hogy mekkora szakmai tudással rendelkezel. Arról nem beszélve, hogy az illemszabályok ügyes alkalmazásával nemcsak intelligenciádat csillogtathatod meg, de akár le is veheted a lábáról az ügyfeled. Íme, néhány apró figyelmesség!

Figyelj arra, hogy hogyan fogsz kezet!

A megfelelő kézfogás éppen olyan fontos, mint az illedelmes köszönés. Nemcsak azért, mert befolyásolhatod vele az ügyfeledben kialakuló első benyomást, hanem azért is, mert a kézfogás alapvetően meghatározhatja a viszonyotokat. Fontos először is, hogy nőként neked kell kezet nyújtanod akkor, ha az ügyfeled férfi. Ha viszont nő, akkor ez az életkor függvénye: ha ő az idősebb, meg kell várnod, hogy ő kezdeményezze a kézfogást, te csak akkor nyújtsd a kezed, ha hasonló korú a másik fél, esetleg fiatalabb.

A kézfogás minősége is nagyon lényeges. Az erőtlen kézfogás határozatlan, tutyi-mutyi ember benyomását kelti, míg a csonttörő kézrázás modortalan, ráadásul erőszakos, törtető emberre vall. Ha jó kapcsolatot szeretnél kialakítani, egyenesen nyújtsd a kezed, ügyelve arra, hogy ne alulról, de ne is felülről közelíts a másik keze felé. Előbbi ugyanis a megalázkodás benyomását kelti, utóbbi pedig a felsőbbrendűségét. Különösen hatásos a kétkezes kézfogás, amikor kézrázás közben rövid időre a bal kezeddel is megfogod a másik kezét. Ha eközben a szemébe nézel, nyíltan és kedvesen mosolyogsz, továbbá a hogyléte felől is érdeklődsz, közvetlen, barátságos légkört teremtesz.

Így ne fogj kezet!
A leveszöldség és a biciklipumpa-kézfogás nagyon előnytelen. Ha kíváncsi vagy további, kerülendő kézfogási stílusra, kattints ide!

A megfelelő fogadtatás szabályai

Akkor nyerheted meg magadnak biztosan az ügyfeledet vagy a tárgyalópartneredet, ha gondoskodsz róla, hogy semmilyen kellemetlenség ne érje, és egy percre se kerüljön kínos helyzetbe. Ha elé kell menned, és magadnak bekísérned az irodádba vagy a tárgyalóterembe, akkor mindig fél lépéssel előtte, de mellette menj.

Hiába tessékeled ugyanis előre: ha nem ismeri a járást, nem fogja tudni, merre is kellene mennie. Neki jobbról kísérd, és a jobb kezeddel mutasd az irányt. Abban az esetben, ha az ügyfeled közvetlenül az irodádhoz érkezik, ne gyere ki az irodád előterébe, akkor ugyanis előre kell engedned az illem szerint, ám ő nem fogja tudni az idegen szoba láttán, hogy merre induljon, hol foglaljon helyet - ez pedig kellemetlen, toporgással teli perceket szül, ami befolyásolhatja a megbeszélés, tárgyalás hangulatát.

Sose feledkezz meg kávéval, teával kínálni

Alapvető szabály, hogy a tárgyalásra, megbeszélésre érkező ügyfelet meg kell kínálni valamilyen - nem alkoholos - itallal. Apróság, de a jó viszony kialakítása érdekében nem szabad megfeledkezni róla. Amint helyet foglalt, kérdezd meg, mit kér: kávét, teát, üdítőt vagy vizet. A kávét csészealjra helyezett kávéscsészében illik tálalni, amelyen a csésze füle mellett jobb oldalon egy kiskanál is van, valamint három darab cukor a bal oldalon. A kockacukor ajánlatos, a papírtasakban lévő cukrot ugyanis fel kell tépni, aminek során annak tartalma kiszóródhat, ráadásul a papír elhelyezése is nehézkes: hamutartóba nem illik tenni, a csészealjon pedig valószínűleg nem fér el.

A tejet, tejszínt külön kis kancsóban kell felszolgálni, és a kávé mellé egy kis pohár vizet is kötelező adni - általában másfél decis pohárban. Ennek oka egyrészt, hogy a kávéban lévő koffein, ha elfogyasztása után közvetlenül hideg vizet isznak rá, gyorsabban kioldódik.

Továbbá lemossa valamennyire a fogakra rakódott lepedéket, ezáltal elveszi a kávé okozta szájszagot is. A kávét - csakúgy, mint minden mást - jobbról illik a vendég elé tenni. Azt kell elsőként lerakni, ezt követi a kis pohár víz.

A teát mindig készen illik felszolgálni, forralt és forró vízzel elkészítve - a teafilter nélkül, hogy ne az ügyfélnek kelljen bajlódnia a kihalászásával. Felszolgálása a kávénál részletezett módon történik: kanállal a jobb oldalon, cukorral a bal oldalon, a citromlevet pedig kis kancsóban a csésze mellé helyezve. Citromszeletet vagy citromkockát sose kínálj fel: nincs annál kellemetlenebb, amikor szétspriccel a citromlé, vagy elrepül a magja...

Ezt is szeretjük