A 8 legelőnytelenebb, ciki kézfogás
Te hogyan fogsz kezet? Csak épphogy, esetleg határozottan, mint egy férfi? Eláruljuk, melyekkel fested magadról a legelőnytelenebb képet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bizonyára nem gondolkodsz sokat azon, hogyan fogj kezet, amikor megismerkedsz valakivel, és az feléd nyújtja jobbját.

Pedig ez az egyszerű mozdulat a személyiségedről árulkodik, főként akkor, ha túlságosan automatikusan nyújtod a kezed. Ismerd meg a legelőnytelenebb kézfogásokat, és lehetőleg kerüld őket, ha nem akarsz nyitott könyv lenni a másik szemében!

Döglött hal- és leveszöldség-kézfogás

A legvisszataszítóbb kézfogás találóan a döglött hal nevet kapta. Bemutatkozásnál bizonyára te sem fogsz meg szívesen egy petyhüdt, puha kezet, mely ráadásul hideg és nyirkos is. Ilyenkor megfordulhat a fejedben, hogy az illető gyenge jellem, vagy nem örül a találkozásnak. Ez igaz is lehet, ám arról se feledkezz meg, hogy a háttérben kulturális és egészségi okok is állhatnak. Bizonyos ázsiai és afrikai országokban éppen a puha kézfogás a megszokott, és a kemény kézszorítást illetlenségnek tartják, másrészt a világon minden huszadik ember krónikus verejtékezésben szenved. Ha közéjük tartozol, gyakran szorongsz, és ilyenkor nedves lesz a tenyered, érdemes mindig készenlétben tartanod a zsebkendődet.

A döglött halhoz hasonló benyomást keltő kézfogás a leveszöldség, mert olyan a fogása, mint egy csokor sárgarépának. A döglött halhoz viszonyítva merevebb, és kevésbé nyirkos érintésű, de szintén gyenge jellemről árulkodik.

Figyeld meg magad!
Sokan nem is sejtik magukról, hogyan fognak kezet. Kérd meg a barátaidat, hogy mondjanak véleményt kézfogási stílusodról, megállapításuk jól jöhet a későbbiekben.

Satu- és biciklipumpa-kézfogás

A csöndesen erőszakos, satunak keresztelt kézfogást az üzletemberek használják, hogy elbizonytalanítsák a partnerüket, és megmutassák neki, hogy az irányítás az ő kezükben van. A kezdeményező lefelé néző tenyérrel, lefelé irányuló hirtelen mozdulattal nyújtja a kezét, és a másik tenyerét többször egymás után olyan erősen szorítja meg, hogy annak elfehérednek az ujjai.

Ennek a kézfogásnak a megítélése igen negatív: az erőszakosság mellett túlzott öntudatra és modortalanságra vall, de néha jelezheti egy bizonytalan ember kétségbeesett félelmét és gyengeségének palástolását is. A hasonlóan értékelhető másik verzió a biciklipumpa: ha valaki megmarkolja, és gyors egymásutánban többször erősen és ritmikusan oda-vissza rángatja a feléje nyújtott kezet. 

Fájdalmat okozó kézfogások

A kézroppantás a heves fájdalmat okozó bemutatkozások közé tartozik, és igen kellemetlen élmény a fogadónak, egyedül a kezdeményezőnek imponál.

Végtelenül agresszív személyiséget mutat, aki már az első pillanatban úgy próbálja megtörni ellenfelét, hogy szinte összeroppantja kézcsontjait. Ha gyűrűt viselsz a jobb kezeden, az ilyen típusú találkozás még fájdalmasabb lehet.
A teljes kivédésére sajnos nincs hatásos módszer. Ha viszont meggyőződésed, hogy az illető kézfogáskor készakarva fitogtatja fizikai erejét, legjobb, ha fennhangon figyelmezteted, hogy ez nagyon fájt, így talán a jelenlévők közül nem ismétli meg senkivel a mutatványt.

A kézfogások másik, fájdalmat okozó és hasonló megítélésű módja a dugóhúzó nevet kapta. A kezdeményező fél ilyenkor erősen megmarkolja, és vadul megrántja a feléje nyújtott kezet, és mintegy saját területére vonszolja a szemben állót, aki így egyensúlyát is elvesztheti.

Távolságtartás félénken vagy agresszíven

Férfi és nő találkozásakor fordul elő a leggyakrabban, hogy a felek valahogy célt tévesztenek, és a kezdeményező zavarában a partner ujjait markolja meg. Noha úgy fest, az illető rendkívül lelkes, nincs elég önbizalma. Az ujjak megmarkolása itt elsősorban arra szolgál, hogy megnyugtató távolságban tartsa a fogadó felet. Fakadhat ez abból is, hogy a felek személyes tere, ahová idegeneket nem szívesen engednek be, nem egyforma távolságú. Így üdvözléskor az egyik távolabb áll, kezük ezért nem kulcsolódik össze rendesen.

Tudtad?
A személyes szféra nemcsak egyéniség-, de kultúrafüggő is: az arab országokban sokkal közvetlenebbek az emberek, ami egy európai számára gyakran zavaró lehet.

Ha ilyen félresikerült kézfogással találkozol, egyszerűen fogd meg ballal a partner jobb kezét, tedd jobb tenyeredbe, és ajánld fel mosolyogva, hogy próbáljátok meg újra, és rázz kezet egyenrangú felek módjára.

Ez bizalmat gerjeszt a másikban, mert azt közli vele, hogy személye fontos a számodra. Kézfogáskor a testtől távol tartott, mereven kinyújtott kar előrehajolással kísérve szintén a személyes tér védelmét szolgálja, de nem félénk módon, hanem inkább agresszív értelemben.

Cikkünk megírásában Barbara és Allan Pease A testbeszéd enciklopédiája című könyve segített.

A mondanivalót a beszéden kívül a gesztusok, az arcjáték, a testtartás, összefoglalóan a testbeszéd közvetíti, erősíti meg vagy cáfolja. Aki ennek tudatában van, az sokkal hatékonyabban kommunikál. Ha érti és érzékeli ezeket a sokatmondó jeleket, lényegesen többet tudhat meg a másik szándékáról, mint akkor, ha csupán a szavaira hagyatkozna. A világhírű szerzőpáros, Allan és Barbara Pease legújabb könyv­ében élvezetes, közérthető stílusban - számtalan fotó és rajz kíséretében - foglalja össze a testbeszéd alapvető tudnivalóit.

Kiadja a Park Könyvkiadó.
Ára 3900 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
Ezt is szeretjük