Így kedveltetheted meg magad a főnököddel!
Ha nem volt jó a viszonyotok
Nem kell csodákat művelned ahhoz, hogy megkedveljen a főnököd. Elég néhány trükk a sikerhez.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan hiszik, hogy a főnökkel való jó kapcsolat kizárólag attól függ, hogy a munkavállaló hogyan dolgozik, mennyire precíz és pontos, mennyire veszi komolyan a határidőket, mennyire tapasztalt, és mennyire hozzáértő.

Mindez sokat számít, a jó viszonyhoz azonban ennél sokkal több kell. Természetesen előfordulhat, hogy bármit teszel, egyszerűen nem sikerül jó kapcsolatot kialakítanod. Ilyenkor nincs mit tenni, mint elfogadni a helyzetet.

Ha azonban úgy látod, van remény, akkor a következő egyszerű, gyakran azonban feledésbe merülő tanácsok segíthetnek.

Inkább érdeklődő legyél, mint érdekes!

Az emberek sokszor nem tudnak rendesen figyelni, mégpedig azért, mert azzal vannak elfoglalva, hogy ők maguk elég érdekesek legyenek. Ennek következtében nem is foglalkoznak a másikkal. Azt hiszik, akkor lesznek sikeresek és közkedveltek, ha folyamatosan beszélnek, szavaik és megjegyzéseik révén csillogtatják meg szakértelmüket vagy intelligenciájukat.

Amennyiben jó kapcsolatot akarsz kialakítani a főnököddel, és meg akarod nyerni, változtass: ne csak magadra figyelj, hanem mutass őszinte érdeklődést iránta, és figyelj rá, hogy minél többet megtudj róla. Ha a főnököd úgy érzi, emberileg is érdekel a véleménye, megnyílik, és gyorsabban megmutatja valódi arcát.

Mindig legyél őszinte a főnöködhöz!

Nem egyedül a teljesítmény, de a jó kapcsolat miatt is fontos, hogy mindig őszinte legyél a főnököddel. A legtöbben nem szívesen mondják meg az igazat, mert kellemetlen. Félnek a következményektől, hogy kínos helyzetbe hozzák, megsértik, vagy magukra haragítják a másikat. Pedig az igazság kimondásával nemcsak magadon könnyítesz, de a főnököd szemében is sokat nőhetsz.

Az igazság alatt értendőek az érzelmi töltetű témák is: a felgyülemlett sérelmek, a sérelmek mögött rejtőző kielégítetlen vágyak és szükségletek, illetve az elismerő vélemények. Ha kicsit is neheztelsz a főnöködre, akkor az érződik majd, és nem tesz jót a kapcsolatotoknak. Ha jó viszonyt szeretnél kialakítani, gondold végig, hogy mi az, amit elvársz a főnöködtől, de nem kapod meg, majd határozd el, hogy beszélsz vele erről. A legrosszabb, ami történhet, hogy elutasító választ kapsz. De akár ennek az ellenkezője is megtörténhet, ami a viszony javulását is előidézheti.

Figyelj arra, hogyan beszélsz!

A legtöbben meggondolatlanul beszélnek. Nem figyelnek arra, hogy mit mondanak, csak úgy ömlenek a szájukból a gondolatok, az ítéletek meg a hiedelmek, és közben nem is törődnek azzal, milyen károk vagy előnyök származhatnak belőlük.

A sikeres és közkedvelt emberek azonban a szavak mesterei. Tudják, ha nem urai a szavaiknak, a szavak fognak uralkodni fölöttük. Éppen ezért körültekintően választják meg a gondolataikat és a kifejezéseiket: olyan szavakat használnak, melyek erősítik az önbizalmat és az önbecsülést.

Amikor kifogástalanul beszélsz, szavaid nem csupán rád, de a környezetedre is hatással vannak. A szavak ugyanis energiát vagy üzenetet hordoznak, és ezzel reakciókat váltanak ki. Ha modortalan, türelmetlen, nagyképű vagy ellenséges vagy, biztos lehetsz benne, hogy ez a negatív magatartás előbb-utóbb visszaüt - még akkor is, ha csak ritkán fordul elő. Minél jobban figyelsz hát a beszéded stílusára és a szavaidra, annál könnyebben érheted el, hogy kedveljenek.

Mindig álld a szavad!

Régebben az adott szó szent volt. A megállapodásokat a lehető legnagyobb természetességgel kötötték és tartották be. Az emberek kétszer is meggondolták, hogy be tudják-e tartani az ígéreteiket, mielőtt bármit elvállaltak volna.

Ma az emberek zöme már a szabályok elfogadása előtt tudja, hogy legalább egyet meg fog szegni közülük, ennek ellenére mégis a szavát adja. Pedig, ha nem tartod magad a megállapodásaidhoz, külső és belső árat is kell fizetned érte. Megbízhatatlanná és hiteltelenné válsz - elsősorban a főnököd szemében.

Ha egyszer-egyszer előfordul, hogy nem tudod tartani magad ahhoz, amiben megállapodtatok, az még nem a világvége, legfőképpen akkor, ha ezt előre jelzed a főnököd felé. Ha azonban rendszeresen nem tartod magad az adott szavadhoz, az nemcsak a munkádra vet rossz fényt, hanem a főnököddel való kapcsolatodat is aláássa.

Cikkünk megírásában Jack Canfield és Janes Switzer A siker alapelvei című könyve segített.

A népszerű szerző, Jack Canfield a több évtizedes pályafutása során tanultakra, tanítottakra és átéltekre építve írta meg praktikus és cselekvésre buzdító könyvét, mely minden törekvő ember számára lehetővé teszi, hogy eljusson oda, ahova csak szeretne. A siker alapelvei megmutatja, hogyan növeld az önbizalmad, miként birkózz meg a hétköznapok nehézségeivel, hogyan élj tevékeny, tartalmas életet, és valósítsd meg minden álmod. A könyv, mely nem pusztán okos tanácsok gyűjteménye, azt a 64 időtálló alapelvet sorakoztatja fel, melyet a sikeres emberek mindig is alkalmaztak.

Kiadja az Édesvíz Kiadó.
Ára 3990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
Ezt is szeretjük