Így tizedelheted meg a kiadásaidat!
El tudod képzelni az életed pénz nélkül? Hogy nem kell fizetned a fodrásznak vagy a festőnek? Eláruljuk, hogyan lehetséges.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gazdasági válság hatására az emberekben egyre nő az igény arra, hogy függetlenítsék magukat a pénzügyi világ kilengéseitől. A tudatosan gondolkozók és a jelenlegi pazarló életforma következményeivel már most kalkulálók szerint a jövő jelszava az önfenntartás, az öngondoskodás lesz.

Szolgáltatások és termékek, ingyen

Ennek tükrében nem véletlen, hogy egyre több olyan közösségi önsegítő rendszerről, röviden KÖR-ről hallani, mely nemes egyszerűséggel a pénz megkerülésével teszi lehetővé a kereslet és a kínálat találkozását.

Egyes vélemények szerint rövidesen felértékelődik az ilyen típusú kezdeményezések jelentősége, mert az emberek egyre ritkábban számíthatnak a nagyobb ellátórendszerekre. Ez különösen igaz napjainkban, amikor drasztikusan nő a szakmával rendelkező munkanélküliek száma.

Ilyen közösségi önfenntartó rendszer a szívességbank - vagy más néven kaláka, talentum- vagy cserekör - is, melynek tagjai megkötések nélkül használhatják erőforrásaikat, és az elcserélt szolgáltatásokkal rengeteget spórolhatnak, sőt, akár kiegészítő jövedelemre is szert tehetnek. Szívességbankot vagy cserekört bárki alakíthat, ahol a szolgáltatások helyett természetesen tárgyak is gazdát cserélhetnek.

Mi is az a szívességbank?

A szívességbank egy olyan, bizalomra épülő, közösségépítő tevékenység, mely lehetővé teszi, hogy pénz nélkül juss hozzá bizonyos szolgáltatásokhoz, termékekhez. A csere nem egymás között bonyolódik, hanem a cserekör tagjai egymás számára teszik elérhetővé a szolgáltatásaikat.

Így egy kisebb vagy nagyobb közösségen belül rengeteg szolgáltatáshoz hozzá lehet jutni, amivel mindenki jól jár, ráadásul a természet erőforrásai helyett mindenki a saját - emberi - erőforrásait használja. Ha például nem tudsz, vagy nincs időd vacsorát főzni, viszont hazafelé el tudod hozni a barátnőd gyerekeit, akkor cserélhettek szolgáltatást.

Ha a körben a kettővel melletted élő vízvezeték-szerelő is benne van, akkor a lehetőségek tovább bővülnek: ha segítesz a szerelőnek eligazodni a vállalkozásával kapcsolatos jogi útvesztőben, vagy rendbe teszed a könyvelését, ő pedig megszereli a barátnődnél a csapot, akkor a szerelő helyett a barátnőd is fizethet például a már említett vacsorával. Ebből következik, hogy az elvégzett munkáért vagy szívességből adott szolgáltatásért cserébe nem mindig az fizet, akinek adtad, hanem te döntheted el, hogy milyen szolgáltatásra vagy szakmunkára van szükséged.

A jó szívességbank titka a pontos elszámolás

A szívességbank nagyon fontos feltétele a bizalom, ezért jó, ha az elcserélt szolgáltatások nem lépik túl az ismerősi kört.

Ez persze nem jelenti azt, hogy további ismerősök nem kapcsolódhatnak be a körbe - alakulóban vannak például olyan talentumkörök is, melyek az interneten - tehát személyes ismeretség nélkül - szerveződnek.
Bármilyen formában is működjön egy szívességbank, elengedhetetlen, hogy valaki nyilvántartsa, adminisztrálja az elcserélt szolgáltatásokat, termékeket. Általában jelképes fizetőeszközzel, például tallérban, talentumban vagy pontban számolják a szívességeket, de nagyon precíz és részletes szabályzatot találtunk a Szívességbank.hu weboldalon. »

Hogyan kezdj hozzá?
Ha szeretnél többet megtudni arról, hogy hogyan alakíthatsz ki egy cserekört, kattints ide! »

Nem újdonság

Annak ellenére, hogy a jelenlegi pénz- és profitorientált világban talán elképzelhetetlennek tűnik, a cserekereskedelem természetesen nem ismeretlen fogalom az emberiség számára. Nem is kell messzire menni az időben: a nagyobb válságok, krízisek - például háborúk - idején a túlélésben nagy szerepe volt a közösség erejének és az úgynevezett kalákamunkának, de faluhelyen a mai napig élő gyakorlat, hogy a közösség tagjai kölcsönösen segítik egymást, és közösségen belül egyenlítődik ki a számla.

De a közösségen belüli kölcsönös segítségnyújtás kiváló példái a néhány évtizede még tipikusan kalákamunka keretében megvalósult építkezések, amikor is az építőkör tagjai ingyenesen segítettek társaiknak a munkák elvégzésében.

A múltból hozott példákhoz hasonlóan az alternatív helyi cserekereskedelmi rendszer most sem csak egy utópia. Ma már Magyarországon is egyre több ilyen jellegű szerveződésről lehet hallani, ám a pesszimistább emberek szerint az önfenntartó rendszerek működésében sokan ellenérdekeltek, ami akadályozza a szívességbankok terjedését.

Ezt is szeretjük