Így lophatják el a PIN-kódod egy perc alatt
Ártalmatlannak tűnő kémprogramok a gépeden
Könnyen levadászhatják az adataidat vagy épp a PIN-kódodat is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legújabb kémprogramok már szinte láthatatlanul csapolják a géped adatait, miközben eszedbe sem jut, hogy tudtodon kívül akár te magad is zöld utat adhatsz a kártevőknek.

Az új generációs nyomozók már annyira kifinomultak, hogy nincs szükségük emberi beavatkozásra, automatikusan frissítik magukat, így akár hetente megújulhatnak. A bizalmas információk pedig gyakran úgy kerülnek ki, hogy óvatlanul kattintasz, sokszor épp a kártevőktől védő technika után kutatva.

Hamis vírusvédelem

Az utóbbi évek legfertőzőbb spyware-einek listáján is szerepelt az alattomos VirusHeat, mely a számítógép biztonságáért aggódók jóhiszeműségét játssza ki, és antivírus programként kínálja magát. Miközben letöltöd az ál-vírusirtót, valójában egy kémprogramot szabadítasz a gépedre.

A letöltést követően hamis biztonsági riasztást kapsz, mintha friss fertőzést jelezne a program, de a felfedezett kártevőket nem pusztítja el automatikusan, ahhoz a feltételhez szabja ugyanis, hogy megvásárold a teljes verziót.

Ha nem ugrasz rögtön a fizetőcsapdába, akkor sem nyugodhatsz meg, mivel a digitális kém már letöltéskor aktiválódott a PC-n, így titokban folyamatosan szivárogtatja a személyes adatokat, jelszavakat, akár bankkártya- vagy egyéb PIN-kódokat a csalóknak.

Mindig figyelj a felugró ablakokra, mert a legtöbbször így céloznak meg a hamis antivírussal, gyanús újdonságok helyett maradj inkább a jól bevált, minőségi vírusirtóknál.

Óvatosan a videókkal!

Vírusok és kémprogramok egész fegyverarzenálját rejtik el sokszor a felnőtt tartalmat szolgáltató pornóoldalakon és videómegosztókon. Talán nem mindennap fordulsz meg hasonló oldalakon, ám éppen elég egy kattintás ahhoz, hogy káros alkalmazás kerüljön a gépedre. Az egyik legismertebb spyware, a Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec a Windows Media Player bővítményeként tünteti fel magát: egyes videókra kattintva csakis akkor láthatod a lejátszást, ha előtte letöltöd a kiegészítést. Miközben futtatod, a háttérben már zajlik is a rosszindulatú szoftverek letöltése és feltelepítése.

A SpywareQuake, a SpyFalcon vagy a WinAntivirusPro mind olyan ál-vírusirtók, melyek a videólejátszás után bukkannak fel, és még több kártevőt vonzanak. Arra is képesek, hogy csalók kezébe adják a géped irányítását, akik távolról vezérlik a PC-t, és akár olyan utasítást is adhatnak az adatszivárogtatónak, ami a jelszavaidat célozza meg.

Pókeres kockázatok

A károkozók fejlesztői gyorsan reagálnak az internetezési szokások változásaira, és egyre váratlanabb helyeken startolnak az újabb kémekkel és vírusokkal. A Trojan-Spy.Win32.Zbot névre keresztelt kártevő például a sok látogatót vonzó, egyre népszerűbb online pókeroldalakon és fogadóportálokon támad.

Az egyik legfertőzőbbnek tartott trójai több kártevőt is tartalmaz, de elsősorban jelszófigyelő alkalmazásként használatos az internetes bűnözésben. Amíg gyanútlanul szörfölsz és játszol, addig a kártevő várja az alkalmat, hogy végre vásárolj, és lecsaphasson a bankkártyád adataira.

Veszélyes álhonlapok

A trójai programok táborából az egyik legravaszabbnak tartják a Trojan.DNSChangert, mely a gépre kerülve alapértelmezett jelszavak használatával tör be az internetkapcsolatot megosztó routerre. A következő lépésként képes átírni a DNS-kiszolgálók IP-címeit anélkül, hogy ebből bármit érzékelnél.

Tiszta tér, tiszta lélegzet

Az Ambiance Provenacle fertőtlenítő és frissítő hatású keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült. Összetevőinek, a kakukkfűnek, a levendulának és a rozmaringnak köszönhetően semlegesíti a teret, valamint baktérium- és vírusölő hatással bír, ami a téli időszakban kifejezetten hasznos, de az év más szakaszaiban is hatékony segítség lehet. Ajánlott mindenkinek, aki felfrissülésre vagy épp a levegő megtisztítására vágyik.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Így, amikor bepötyögsz egy honlapcímet a böngészőbe, nem a valódi kiszolgálóra irányít. Az álhonlapokon keresztül pedig további káros oldalakra keveredhetsz tudtodon kívül. Sokszor csak kéretlen reklámokkal árasztanak el a módszer segítségével, de akár a személyes adataidhoz is hozzáférhetnek illetéktelenek.

Ezt is szeretjük