A spamen keresztül ellophatják a személyiséged
Egyre több a hasonló eset
A személyiséglopás gyorsan terjed. Tedd meg az óvintézkedéseket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy másik személy személyazonosságának felvétele végigvonul az emberiség egész történetén. Míg korábban mindez arról szólt, hogy valaki kiemeltebb szerepre vágyott, vagy egy gazdagabb ember vagyonára pályázott, manapság bárki áldozattá válhat. Ha egy bűnöző felveszi másvalaki személyazonosságát, akkor pénzügyileg teljesen tönkre is teheti.

A Scotland Yard szerint a személyazonosság ellopása az alvilág irányítói és a terroristasejtek esetében fokozatosan a kábítószer-forgalmazás helyébe lép. Az egyik legelterjedtebb és legegyszerűbb módja az efféle csalásnak a hitelkártya klónozása, mely a hitelkártyacégek számos, biztonságot növelő elővigyázatossági intézkedése ellenére is könnyen megvalósulhat, és a kártya gyanútlan tulajdonosa csak később veszi észre a jogosulatlan használatot. Mindemellett az egyre szélesebb körben elterjedt számítógépes adattárolás és adatátvitel is számos új lehetőséget teremtett a személyiséglopásra.

Személyiséglopás számítógépen keresztül

A hálózati betörők - hackerek - alkalmazásával és más módszerek felhasználásával a bűnözők törvényes vállalatok vásárlóit vagy kapcsolatait veszik célba, hogy személyi adataikat ellopják.

Könnyen lehet, hogy egy hamis hitelkártya-társaság elektronikus levele például arról küld értesítést, hogy jóváírtak bizonyos összeget a célszemély bankszámláján, az összeg felszabadítása érdekében pedig az áldozatnak csak ki kell töltenie egy számítógépes űrlapot. Nem tudni, hányan dőltek be ennek a fogásnak.

Egy másik trükk, amikor az áldozatot arról értesítik, hogy nyert valamilyen szerencsejátékon, és kérik, közölje személyi adatait, hogy nyereményéhez hozzáférhessen. Mindez talán bagatellnek tűnhet, azonban korántsem csak arról szól, hogy az adatok megszerzése után további spamekkel bombáznak majd, vagy épp ügynökök keresnek fel termékeikkel és ajánlataikkal.

Személyiségi adataiddal bárki visszaélhet, felhasználásával például hamis igazolványokat vagy útleveleket gyárthatnak az erre szakosodott szervezetek, ami a későbbiekben könnyen vezethet bonyodalmakhoz.

Az egyre súlyosbodó problémával szemben az olyan, hálózatot működtető társaságok, mint a Microsoft, az eBay, az Amazon és a Visa, létrehozták a Hálózati Személyazonosító Szövetséget, a bankok és a kormányok szerint azonban a legjobb védelem továbbra is az óvatosság.

A legfontosabb óvintézkedések

Minden idők egyik legismertebb csalója, a később a kormány tanácsadójaként dolgozó Frank Abagnale - róla szól a Kapj el, ha tudsz című film is - meggyőződéssel vallja, hogy csalásért olyan ritkán szabnak ki büntetést, és az ellopott pénzek olyan ritkán kerülnek elő, hogy az egyedüli megoldást a személyes óvintézkedések jelenthetik. Ő adta közre a következő tanácsokból álló listát, mely a személyazonosság ellopásának megakadályozására vonatkozó legfontosabb óvintézkedéseket foglalja magában.

Őrizd gondosan társadalombiztosítási azonosítószámodat, mely a bűnözők legfontosabb célpontja is. Ne add ki akárkinek, kizárólag hivatalos személyeknek. Régi hitelkártyáidat vágd darabokra, kidobás előtt pedig zúzd be bankszámla-kivonataidat és banki ajánlataidat is. Vetesd le nevedet a hitelképességet vizsgáló intézmények marketinglistájáról, és töröltesd ki a direkt marketinggel foglalkozó cégek levelezési listájáról, valamint a bankok és más szervezetek által használt telefonos hívólistákról.

Ne hordd magaddal feleslegesen hitelkártyádat vagy egyéb, személyazonosságot igazoló dokumentumokat, csak az legyen nálad, melyet a törvény is előír, vagyis személyi igazolványod, de azt is olyan helyen tartsd, ahol biztonságban érzed. Készíts fénymásolatot irattárcád tartalmáról, az egyes iratok mindkét oldaláról, hogy az irattárca ellopása esetén azok számai rendelkezésedre álljanak.

Rendszeresen kérd ki társadalombiztosítási megtakarításaid és járandóságaid kimutatását, hogy az esetleges csalásnak nyomára bukkanhass. Hitelkártyáid bizonylatait mindig ellenőrizd, a nem használt hitelszámláidat pedig szüntesd meg. Mindemellett soha ne add meg hitelkártyád számát, és ne adj meg személyes információt telefonon keresztül, ha nem te kezdeményezted a hívást.

Cikkünk Brian Innes Csalók és hamisítványok című könyve alapján készült, mely az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük