Soha többé nem kapsz spamet!
Így szabadulj meg tőlük végleg
A levélszemét nemcsak bosszantó, de veszélyes is. Eláruljuk, mit tehetsz ellene.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kéretlenül beérkező elektronikus levélszemét, vagyis a spam azóta keseríti a netezők életét, mióta világszerte elterjedtté vált az e-mailezés. Sajnos hiába telt el több évtized, az informatikusok a mai napig harcban állnak a nem kívánatos üzenetekkel. Ám jó hír, hogy okos szelektálással és speciális szűrőkkel mindörökre gátat szabhatsz a levélszemét áradatának.

Nem csak kéretlen, még veszélyes is

A spam keletkezéséről és típusairól máig vitatkoznak a szakemberek, abban viszont mind egyetértenek, hogy a levélszemét egy különösen trükkös e-mail, ezért irtását több tényező is nehezíti. Szerencsére a józan ítélőképesség és a számítástechnika vívmányainak együttes bevetésével lassan, de biztosan végleg kiszűrheted a levélszemetet virtuális postaládádból.

A levélszeméttel nemcsak az a baj, hogy kéretlenül jön, megtölti a postafiókodat, feleslegesen foglalja a tárhelyedet, és lelassítja vagy megbénítja a rendszered. Nagyobb baj, hogy túlnyomó részük kifejezetten veszélyes, mivel hamis és megtévesztő üzenetet közvetít, káros webhelyre csábít, vagy, ami a legrosszabb, kártevő vírust terjeszt.

A károkozó lehet magában a levél kódjában, a szövegben feltüntetett csalogató linkben vagy a csatolt mellékletben is, épp ezért szűrésük és irtásuk biztonsági szempontból is kifejezetten ajánlott.

Manuális irtás és szakszerű védelem

A spam szűrését elsősorban az nehezíti, hogy kismillió helyről érkezhet, ismeretlen helyről és feladótól, ráadásul ipari mennyiségben - milliós nagyságrendben - születnek és szóródnak szét a világhálón.

Ilyen mennyiségű levélszemét mögött természetesen nem szorgos kezek állnak, hanem komplett, spamet generáló és továbbító programok. A spamek feladóit nehéz megtalálni, és még nehezebb megbüntetni, úgyhogy a leghatásosabb védekezés ellenük a spamszűrőd tökéletesítése.

Bármilyen furcsa, az ártalmas spamek elleni védekezés első számú fegyvere a józan ítélőképesség és az ismeretlen levelekkel szembeni bizalmatlanság. A nyilvánvalóan gyanús üzeneteket már szabad szemmel is kiszúrhatod, és olvasás nélkül kitörölheted.

Ez persze elég időigényes szöszmötölés, ráadásul fennáll a veszély, hogy a fontos levelet is a kukába küldöd. Ennél jóval kifinomultabb védekezés, ha az üzenetet megjelölöd, ezzel ugyanis a feladó egy virtuális feketelistára, a levél pedig karanténba kerül. Ez a funkció ma már minden levelezőrendszerben megtalálható, sőt, az Outlook vagy a Mozilla Thunderbird újabb verziói ma már sokkal strukturáltabb spamszűrésre is képesek. A szűrő beállításainál megadható kulcsszavak és egyéb paraméterek öntanulóvá teszik a szűrőd, vagyis a beérkező levelek között a későbbiekben már többféle szempont alapján, magától szelektál.

Profi szűrés

Céges és nemzetközi levelezőrendszerek - mint a Hotmail, Gmail vagy a Yahoo - külön spamszűrő programokkal állják útját a levélszemétnek.

Hasonló programot te is telepíthetsz a gépedre, ezzel ugyanis már a fiókodba érkezés előtt elcsípheted a kéretlen üzenetet. Laikusként persze nem lesz könnyű választanod a netről letölthető programok garmadájából. Szerencsére a tekintélyes informatikai lapok minden évben tesztelik a 15 legnagyobb spamszűrőt, ebből pedig egyértelműen kiderül, melyik program a leghatékonyabb.

A Virus Bulletin legutóbbi, 2011. márciusi rangsora szerint a Sophos, a McAfee Email Gateway, a SpamTitan, a Symantec Brightmail és a SpamAssasin viszi a prímet, mindegyik 95% feletti arányban szűrik ki a levélszemetet az e-mailek közül, vagyis szinte teljes szelektálást végeznek. Az ingyenes programok sem maradnak el hatékonyságban, közülük a MailWasher és a Spamhilator a legkedveltebb.

OLVASD EL EZT IS!

szamitogep
  • számítástechnika
  • számítógép

Így lesz kétszer gyorsabb a számítógéped

Ezt is szeretjük